fbpx

nermin dzindic foto Fena

Projekat istraživanja nafte i plina na području Federacije Bosne i Hercegovine ponovno je u žiži interesa javnosti. 

Nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila pristizanje zvaničnih ponuda naftnih kompanija na međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije opet oživljava ove aktivnosti, strateški važne za bosanskohercegovačku energetsku sigurnost i održivost.

Inače, u Federaciji BiH na ovaj način se putem koncesije po prvi put dodjeljuje pravo na istraživanje nafte i plina. Ured za energiju i prirodne resurse američkog State Departmenta kroz ugovor sa Deloitteom zadnje tri godine pružao je kontinuiranu tehničku pomoć u istraživanju sektora ugljikovodika Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Zavodu za geologiju FBiH. Utvrđeno je postojanje većeg potencijala rezervi Tuzlanskog bazena, ali i potencijalnost Vanjskih Dinarida i Posavskog kantona za pronalazak ugljikovodika.

-Nažalost, naš prvi krug nadmetanja na Međunarodnom pozivu za dodjelu koncesije na četiri bloka ukupne površine 5.115 kvadratnih kilometara na području Tuzlanskog, odnosno Panonskog bazena i Dinarida, zbog pandemije je bio neuspješan. Prije toga smo u ovom izuzetno kompleksnom projektu uradili niz značajnih, potpuno transparentnih priprema. Između ostaloga, IHS Global Ltd iz Londona izabran je za pružanje konsultantskih usluga. Osnovana je i tzv. data room, soba sa podacima u Federalnom zavodu za geologiju, u kojoj su sakupljeni svi rezultati od prvih izvedenih bušotina od 1881. godine do danas na ovim prostorima. No, zbog lockdowna nije bilo moguće da predstavnici zainteresiranih kompanija dođu u data room u Sarajevu, te nisu mogli dobiti podatke o geološkim pokazateljima postojanja naftnog i plinskog resursa u FBiH – kaže u razgovoru za Fenu federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić.

Poručuje da projekat istraživanja nafte i plina nije obustavljen te potcrtava da je politika Vlade Federacije dugoročno privući najsposobnije investitore i ostvariti maksimalni ekonomski povrat državi kroz ubiranje koncesionih naknada, ali i jačanje privrede kroz moguću preradu ugljikovodika na našim prostorima.
Međutim, ministar ističe kako se Federacija suočava s opstrukcijama u provedbi ovog za državu izuzetno važnog projekta. Kočnice stižu i iz RS, ali je problem i što jedan od važnih zakonskih rješenja još uvijek nije stavljen na dnevni red Doma naroda Parlamenta FBiH.

-Uposlenici našeg Ministarstva i dalje neumorno i intenzivno rade na realizaciji Programa regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru Federacije BiH. Sada pripremaju još jednu tendersku dokumentaciju, projektni zadatak i prijedlog ugovora. Kod donošenja Strateške procjene uticaja na okoliš imamo opstrukcije iz manjeg bh. entiteta, ali ne odustajemo. Strateška procjena je izuzetno važna stručna podloga čiji glavni cilj je da u ranoj fazi, uzimajući u obzir dobre prakse i smjernice za zaštitu životne sredine, poduzmemo najbolje mjere na zaštiti okoliša i zdravlja ljudi. Prvi poziv za javnu nabavku usluga izrade Strateške procjene raspisali smo početkom 2019. godine, ali su se privredna društva sa prostora Republike Srpske četiri puta žalila Uredu za razmatranje žalbi. Sve četiri žalbe odbačene su kao neosnovane, ali nažalost, dok je trajalo odlučivanje u Uredu, prošla je budžetska 2019. godina za koju smo imali osiguran novac. U 2020. godini su sva sredstva u federalnom budžetu prelocirana za saniranje posljedica pandemije, tako da smo novi javni poziv za izradu Strateške procjene raspisali prošle godine. Međutim, kao i 2019., stigle su iste žalbe iz entiteta RS i ponovo je javni poziv poništen. No, bez obzira na ovakav način ometanja mi u Ministarstvu nastavljamo sa aktivnostima na donošenju ovog dokumenta, kaže Džindić.

indikator.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4