fbpx

Ursula fon der Lajen

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen saopštila je sinoć da su SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

Fon der Lejen je najvila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima EU na usvajanje.

"Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbijediti da određene ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. To će ih zaustaviti u obavljanju finasijskih transakcija, i blokirati ruski izvoz i uzvoz. Ovo će obezbijediti da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i naneće štetu njihovoj sposobnosti da posluju globalno", izjavila je Fon der Lejen.

U vanrednom obraćanju iz Brisela, predsjednica Evropske komisije je izjavila da će dodatne sankcije paralizovati imovinu ruske Centralne banke, čime će se, kako je dodala, zamrznuti njene transakcije u raspoređivanju međunarodnih rezervi u cilju ublažavanja uticaja međunarodnih sankcija na rusku ekonomiju.

Fon dr Lejen dodaje da će se raditi i na zabrani ruskim oligarskima da koriste svoja finasijska sredstava na međunarodnim tržištima.

"Sve ove mjere će značajno naškoditi mogućnostima Putina da finansira svoj rat i imaće poražavajući uticaj na rusku ekonomiju. Putin je krenuo putem da uništi Ukrajinu, ali ono što radi je uništavnje budućosti sopstevene zemlje", zanključila je Fon der Lejen u vanrednom obraćanju iz sjedišta Evropske komisje u Briselu.

Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6