fbpx

bez zakazivanja vakcina

Nema pojedinačnog oblika sigurnosti u nesigurnom okruženju, poruka je ljekara uz jasan poziv da se svi koji to do sada nisu učinili vakcinišu, jer je to jedini način da se život vrati u normalne tokove. Bosna i Hercegovina je još uvijek na začelju kolone po broju vakcinisanih u Evropi.

AIDA RAMIĆ-ČATAK, pomoćnica ravnatelja ZZJZ FBiH

"Negdje je oko 30 posto vakcinisanih protiv kovida sa prvom dozom, nešto više od 26 posto sa drugom dozom što je još uvijek daleko od našeg optimalnog cilja".

ABEL BALTIĆ, glavni ravnatelj JU Dom zdravlja KS

"Vakcine nisu savršene, ali je nešto najbolje što imamo sada u spašavanju života i što bude veći obuhvat brže ćemo se vratiti u normalnom životu, a da ne pominjem koliko ćemo života spasiti".

Da trebamo biti zabrinuti zbog širenja omikron varijante virusa, upozorava i epidemiolog Sanjin Musa. Podsjeća da je registiran već u 70 zemalja.

SANJIN MUSA, epidemiolog ZZJZ FBiH

"Vidimo da Omikron preuzima dominaciju kada je riječ o delta varijanti prije svega u Velikoj Britaniji. Podaci iz Danske, takođe. Postoji vrlo ozbiljna prijetnja da se u prvim mjesecima 2022. opet susretnemo sa eskalirajućom situacijom".

Koronavirus ostavlja posljedice i na zdravlje mladih, stoga je neophodno da se i ta populacija vakciniše, ističu pedijatri. Prema preporukama stručnog savjetodavnog tijela FBiH vakcinisati se mogu već od 12. godine.

LUTVO SPORIŠEVIĆ, pedijatar u JU Dom zdravlja KS

"Zašto djecu treba vakcinisati? Pa i oni mogu obolijevati, i oni mogu dobiti tešku formu. Djeca mogu imati takozvani sindrom gdje više organa bude zatajeno. Djeca mogu imati postcovid sindrom kada simptomi mogu trajati od mjesec do tri. Djeca su prijenosnici bolesti".

Naglašena je bitnost vakcinacije uopšteno, jer štite od bolesti od kojih kada se oboli u starijoj dobi posljedice mogu biti nesagledive. Što se tiče vakcine protiv kovida-19, istaknuto je da je nedovoljan obuhvat među najrizičnijom skupinom, a to su stariji od 60 godina, gdje njih 50 posto nije vakcinisano.

bhrt

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6