fbpx

beograd protesti1

Drugu subotu zaredom građani u Srbiji blokirali su saobraćajnice širom zemlje zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Sažetak protesta

 - Od Beograda, preko Subotice i Užica do Niša, u subotu, 4. decembra, organizovane su blokade puteva zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

- Organizatori protesta proglasilu su blokadu uspešnom i najavili da će, ako vlasti ne povuku ove zakone, svaka sledeća blokada trajati sat vremena duže.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će se angažovati da se uradi novi Zakon o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu.

- Dok su građani širom Srbije protestovali, Vučić je razgovarao sa meštanima doline reke Jadar u zapadnoj Srbiji gde je kompanija Rio Tinto zainteresovana da eksploatiše rudu jadarit.

- Ovo je druga subota zaredom u kojoj su građani protestovali zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

- Zabeleženo je nekoliko manjih incidenata u Novom Sadu i Beogradu.

- Proteste protiv zakona je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija među kojima je i pokret "Kreni-promeni", a priključili su im se i predstavnici pojedinih opozicionih partija, kao i lokalnih udruženja.

- MUP je ranije saopštio da su blokade protivzakonite.

- Skupština Srbije je krajem novembra potvrdila izmene Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu. Izmene omogućavaju državi da po hitnom postupku oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku – ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.

- Demonstranti veruju da su dva zakona donesena kako bi se stranim kompanijama, prvenstveno međunarodnoj rudarskoj kompaniji “Rio Tinto”, olakšalo poslovanje u Srbiji.

- Aktivisti i građani su protiv projekta “Rio Tinto”, zainteresovanog za eksploataciju rude jadarit na zapadu Srbije, jer smatraju da bi ugrozio životnu sredinu.

- Iz “Rio Tinta” su ranije odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa.

RSE

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6