fbpx

Francuski zakon bll

Parlament Francuske izglasao je prijedlog zakona da vršnjačko nasilje u školi postane krivično djelo za koje je kazna do tri godine zatvora, pošto su zastupnici rekli da je društvu potreban poziv za uzbunu zbog ozbiljnosti pojave da djeca na meti imaju svoje vršnjake.

Predloženi zakon podržao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer, navodi Guardian, a prenosi Tanjug.

Francuski ministar obrazovanja je rekao da je zakon poslao snažnu poruku društvu da “nikada nećemo prihvatiti da životi naše djece budu uništeni”.

‘Način provođenja vrijednosti Republike’
Procjena je da se jedno od 10 francuske djece suočilo s vršnjačkim nasiljem, a da društvene mreže povećavaju potencijal za javno ismijavanje i ponižavanje.

Blanquer je poručio da je ovaj nacrt zakona “način provođenja vrijednosti Republike”.

Nacrt zakona odobrio je Donji dom Parlamenta i sada će ići na izglasavanje u Gornji dom, Senat, a očekuje se da će biti usvojen u februaru iduće godine.

Usvajanjem ovog zakona, kako se navodi, u Francuskoj će biti uvedene kazne za vršnjačko nasilje koje će biti među najstrožijim u svijetu.

Erwan Balanant, zastupnik iz partije MoDem (Demokratski pokret), koji je izradio nacrt zakona, rekao je da su novi zakon i visoke kazne način da se “angažira čitavo društvo”.

“Ne radi se o tome da se djeca šalju u zatvor”, istakao je.

Kazne do 10 godina zatvora i 150.000 eura
Kazao je da krivični zakoni mogu postaviti “sistem vrijednosti jednog društva”.

Ovaj novi zakon, kako se navodi, odnosi se na djecu i odrasle u školama i na univerzitetima.

U najtežim slučajevima, ukoliko je žrtva nasilja u školi ubijena ili pokušana biti ubijena, maksimalna kazna za ovo djelo može biti do 10 godina zatvora i 150.000 eura.

Nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja se završilo tragično u Francuskoj ove godine, uključujući samoubistvo 14-godišnje djevojčice u Alzaceu u oktobru.

AGENCIJE

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4