fbpx

Escobar sastanci

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je jučer stigao u Sarajevo, a svoju posjetu našoj zemlji započeo je susretom s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom.

Tu je razgovarao s omladinskim aktivistima i poslovnim liderima o cijeni blokiranih reformi i političkih napora da se BiH pomjeri unazad, a ne naprijed, na njenom putu ka standardima EU za vladavinu prava, sigurnost i prosperitet.

Escobar se danas sastaje u odvojenim posjetama sa članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH sa američkim dužnosnikom prvo će se sastati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a potom članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Prema najavi izjave za medije nakon susreta dat će predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok zvanično nije najavljeno obraćanje zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijela Escobara niti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Danas su planirani i susreti s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Escobar će održati i sastanak sa rukovodstvom oba doma Parlamenta Federacije BiH te sa predsjednicima klubova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Iz Ambasade SAD u BiH je najavljeno da će Escobar boraviti u Sarajevu i Banjoj Luci kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, razgovarao o kritičnim pitanjima korupcije i pozvao sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar stigao je jučer u prvu službenu posjetu BiH od kako je imenovan na tu dužnost.

Na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ranije je objavljeno da će on posjetiti Sarajevo i Banju Luku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Escobar bi s bh. dužnosnicima trebao razgovarati o ključnim pitanjima korupcije te pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

 

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5