fbpx

Covid propusnice bbg

U Srbiji se od danas, poslije 22.00 sata, neće moći boraviti u zatvorenim ugostiteljskim objektima bez Kovid propusnice. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, uvele su je i brojne evropske, kao i susjedne zemlje. Odgovorni u BiH kažu da se još ne ide u pravcu uvođenja Kovid propusnice.

Dok naši susjedi uveliko primjenjuju ili će početi primjenjivati Kovid propusnice, mi se još premišljamo.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, v. d. direktora Zavoda za javno zdravlje FBiH

"Brojne evropske zemlje, osobito zemlje u okruženju, već su počele sa takvim mjerama. I mi kroz Krizni stožer razmišljamo, između ostalog, i o tome. Naravno da ćemo na vrijeme donijeti odluku i da ćemo pokušati sa javnošću iskomunicirati unaprijed te odluke".

Za zdravstvenu struku, nema dileme. Svaka mjera, pa i ova, koja može doprinijeti smanjenju broja oboljelih i stavljanju pandemije pod kontrolu je dobrodošla.

VLADO ĐAJIĆ, direktor UKC-a RS

"Vjerujem da će nadležne institucije u svim državama, i kod nas, pronaći najbolje rješenje da se motivišu ljudi, a možda i natjeraju, da tako kažem, pod navodnicima, da se vakcinišu i pridržavaju mjera. I sigurno je, to je već dokazano u mnogim državama da Kovid propusnice smanjuju veliki broj oboljenja".

Uvođenje i primjena Kovid propusnice dovela je do protivljenja u gotovo svim državama koje su ih uvele. Mišljenja naših građana su podijeljena i neki je podržavaju, a druge misle da se radi o kršenju ljudskih prava.

Kovid ili kako ih neki zovu i sanitarne propusnice, razlikuju se od zemlje do zemlje. U početku su bile potrebne za ulaz u institucije kulture i fitnes centre, ali se postepeno upotreba proširila i na prevoz, ugostiteljske objekte, trgovačke centre, te ostala mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi. U Italiji i Austriji, na primjer, bez Kovid propusnice se ne može više ni na posao. Bez obzira na to o kojoj državi se radi, imaju i nešto zajedničko.

Kovid propusnica je dokument u digitalnom ili papirnatom obliku koji dokazuje da li je i kada neka osoba revakcinisana i da li je primila barem jednu dozu vakcine protiv Covida-19, da li je negativna na testu ili se nedavno oporavila od virusa.

Dok za Evropu i naše susjede nema dileme treba li uvesti ovaj dokument, kod nas o ovome vjerovatno neće odlučivati struka, već političari koje zbog rejtinga više zanima potencijalna reakcija građana na ovakvu mjeru nego njena efikasnost.

BHT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2