fbpx

facebookkandidati

Kompanija Facebook se nagodila da plati 4,75 miliona dolara kazne i do 9,5 miliona dolara odštete onima koji ispunjavaju uslove, nakon što je Ministarstvo pravde utvrdilo da je diskriminisala američke radnike u korist stranaca sa specijalnim vizama za popunjavanje visoko plaćenih poslova, javlja AP.

Facebook se takođe složio u sporazumu da obuči svoje zaposlene o pravilima protiv diskriminacije i provede šire oglašavanje i regrutaciju za zapošljavanje u svom programu sertifikacije koji omogućava poslodavcu da zaposli stranog radnika za stalno, prenosi Tanjug.

Odjeljenje za građanska prava Ministarstva pravde utvrdilo je da je Facebook “redovno odbijao” da izabere ili zaposli američke državljane, osobe kojima je odobren azil, izbjeglice i one koje imaju stalno boravište za pozicije koje je rezervisala za vlasnike privremenih viza.

Stranci prihvataju niže plate

Facebook je sponzorisao vlasnike tih viza za dobijanje “zelenih karata” odobravajući im posao za stalno.

Takozvane H-1B vize su sastavni dio prakse Silikonske doline, koju široko koriste programeri i drugi zaposleni u velikim američkim tehnološkim kompanijama, a kritičari te prakse tvrde da strani državljani prihvataju da rade za niže plate od građana SAD-a.

Tehnološke kompanije tvrde da nije tako i da se obraćaju stranim državljanima jer imaju problema sa pronalaženjem kvalifikovanih programera i drugih inženjera koji su američki državljani.

Uslovi poravnanja najveća su građanska kazna i naknada zaostalih zarada koju je ikada isposlovala Služba za građanska prava u 35-godišnjoj historiji provođenja antidiskriminacionih pravila prema Zakonu o imigraciji i državljanstvu, potvrdili su zvaničnici.

Izvor: Agencije
 
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6