fbpx

Fukusima

Novi japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se uklanjanje otpadnih voda iz nuklearne elektrane Fukushima, koja je oštećena 2011. godine tokom zemljotresa i cunamija, ne može odgađati uprkos zabrinutosti lokalnog stanovništva.

U govoru tokom prve posjete ovom objektu od preuzimanja dužnosti, premijer Kishida je rekao da će njegova vlada raditi na tome da uvjeri lokalno stanovništvo u tehničku sigurnost projekta odlaganja otpadnih voda, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi pretrpjela je ozbiljna oštećenja 2011. godine nakon snažnog zemljotresa i cunamija, a tokom svog kratkog obilaska Fukushime sa ekspertima iz kompanije Tokyo Electric Power Company (TEPCO), koji upravljaju ovim postrojenjem, Kishida je bio fokusiran na hitno gašenje reaktora elektrane i na uklanjanje ogromnih količina prečišćene, ali još uvijek radioaktivne vode koja se tamo skladišti.

“Imam snažan osjećaj da je uklanjanje vode ključno pitanje koje se ne smije odgađati”, rekao je novi premijer Japana tokom razgovora sa novinarima nakon obilaska nuklearnog postrojenja.

Vlada i TEPCO najavili su u aprilu planove za početak ispuštanja radioaktivne vode u Tihi okean od proljeća 2023. godine koje bi trajalo nekoliko decenija, ali ovim planovima su se žestoko usprotivili ribari, stanovnici i susjedne države, uključujući Kinu i Južnu Koreju.

Zagađena rashladna voda nastavlja da curi iz reaktora oštećenih tokom katastrofalnog zemljotresa i cunamija.

Japanski zvaničnici tvrde da je odlaganje vode neophodno za čišćenje postrojenja i da je njeno ispuštanje u okean najrealnija opcija.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5