fbpx

Brod Italijanski

Sud u Napulju osudio je kapetana italijanskog komercijalnog broda po optužbi za napuštanje osteljivih ljudi zbog vraćanja u Libiju 101 migranta spasenog u moru 2018. godine.

Sud je oslobodio kapetana najteže optužbe zloupotrebe službenog položaja, i osudio ga na godinu dana zatvora, proizilazi iz kopije presude i članka u listu Avenire Italijanske biskupske konferencije.

UN agencija za izbeglice i Evropska unija ne smatraju Libiju bezbednom lukom što znači da bi prisilno vraćanje izbeglica, a posebno maloletnika bez pratnje moglo da predstavlja kršenje njihovih prava na zaštitu i traženje azila.

Presuda izrečena juče u sudu u Napulju, prva je te vrste izrečena u Italiji.

Ona je usledila posle presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Italije 2012, kada je italijanski vojni brod vratio nazad migrante u Tripoli 2009. godine.

Slučaj u sudu u Napulju odnosi se na dogadjaj kada je italijanski brod Aso Ventoto za snabdevanje naftne platforme Sabrata severno od Tripolija spasao 101 migranta 30. jula 2018.

U to vreme je kompanija koja upravlja brodom Augusta Offshore iz Napulja saopštila da je brod Asso Ventoto dobio poziv od libijske obalske straže da odgovori na poziv za pomoć iz gumenog čamca sa migrantima na oko dva kilometra od platforme.

Kada su spaseni migranti se nisu bunili kada su bili prebačeni na brod libijske obalske straže i posle odvezeni nazad u Tripoli, najbližu luku.

Tužioci su medjutim rekli da su uputstva da se vrate migranti nazad u Tripoli došla sa naftne platforme, da kapetan nije kontaktirao kancelarije obalske straže ni Tripolija, ni Rima dok nije krenuo ka Tripoliju i da je sam brod Aso Ventoto pristao u Tripoli pošto je iskrcao migrante na libijski brod koji ih je doveo do obale.

Tužioci su rekli da posada nije nikad identifikovala migrante ili utvrdila u kakvom su stanju, pet su bile trudnice, niti da li su hteli azil.

Kapetan broda Đuzepe Sotigu oslobodjen je optužbe zloupotrebe službenog položaja ali je osudjen po dve druge optužbe koje se odnose na napuštanje maloletnika i osetljivih ljudi.

Još jedan optuženi je oslobodjen svih optužbi.

U 2018. godini Italija je imala antiimigrantsku vladu u kojoj je vodja Lige Mateo Salvini bio ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera.

Ukoliko ova presuda bude podržana u žalbenom postupku mogla bi da ima velike političke implikacije za Italiju i EU, koje humanitarne organizacije osudjuju da finansijski podržavaju libijsku obalsku stražu da patrolira granicama i vraća migrante koji pokušavaju da idu ka Evropi.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5