fbpx

agencija za lijekove BiH

Radnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nije problem samo privremeno finansiranje i plate, najveći nam je problem što ne vidimo dugoročnu razvojnu politiku ove institucije.

oručio je to Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije, institucije koja je posljednjih godinu dana upletena u čak dvije afere „Respiratori“ i „Kiseonik“.

– Agencije za lijekove u zemljama regiona imaju mnogo veći broj zaposlenih, mogućnost da pređu u status regulatornog tijela, da sami razmišljaju o edukacijama… Znači, da bi ova Agencija ozdravila, mora biti regulatorno tijelo, da se sama na tržištu izbori za finansije, da ima mogućnosti više da bude u službi pacijenta, i da je politika svojim lošim djelovanjem ne sputava i ne ograničava – ocijenio je Rustemović za Srpsjkainfo.

On napominje da Agencija za lijekove BiH već godinama ima problem sa prijemom novih radnika i ponižavajuće niskim platama. Zaposleno je 103 ljudi, ali potrebe za stručnjacima su, tvrdi, mnogo veće.

– Mi moramo pod hitno zaposliti nove stručnjake koji mogu dati doprinos u kontroli kvaliteta lijeka na teritoriji cele BiH, ali primarno nerješen problem je što ne možemo da zanovimo radne pozicije. Ljudi su otišli u penziju, neki su preselili, a politika je stavila moratorijum na nova zapošljavanja – precizirao je Rustemović.

I pored svega, on uvjerava javnost da nema razloga za brigu jer su sve procedure kontrole lijeka, koje prolaze kroz njihovu kontrolnu laboratoriju, urađene kvalitetno.

– Ali, da bismo bili razvojni treba omogućiti prijem novih stručnjaka u Agenciju, jer ćete tako obezbijediti da zemlja zaradi više novca – zaključuje prvi sindikalac.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5