fbpx

cik u 15 00 sati rezultati

Nezakonite prijave glasača za glasanje poštom bile su politička top tema proteklih lokalnih izbora. Nepunu godinu dana kasnije, veoma mali broj ovih slučajeva doživio je sudski epilog, iako bi trebalo da su prioritet za sva tužilaštva i sudove u zemlji.

U Izvještaju CIK BiH o provođenju proteklih izbora može se pročitati da im je dostavljeno čak 1.901 izjava osoba o tome da ih je neko neovlašteno preregistrovao za glasanje izvan BiH.

Plan je bio da oni ne glasaju u BiH, nego da glasački listići stignu na fiktivne adrese zemalja okruženja i Evrope, da neko glasa umjesto njih i listić pošalje nazad u BiH.

Zanimljivo je dio u kome se govori o mukama CIK BiH da pokuša da provjeri tačnost podataka za glasanje u inostranstvu tako što su njihovi službenici pozvali navedene brojeve telefona, uputili poruke na navedene imejl adrese…
– Otežavajuće okolnosti za vršenje provjera su predstavljale činjenice da u prijavama nisu navedeni kontakt podaci, da su navedene nepostojeće mejl adrese, da je naveden isti kontakt za više prijava, da su brojevi bili stalno zauzeti, te da se veza prekidala nakon poziva – navodi CIK.

Paralelno s tim, CIK BiH se obratila VSTS BiH sa inicijativom za donošenje odluke kojom se postupanje u krivičnim predmetima koji se odnose na zloupotrebu biračkog prava, krivotvorenje rezultata izbora ili glasanja, utvrđivanje rezultata te ostalih predmeta koji mogu imati znatnog uticaja na integritet izbornog procesa, definiše kao prioritet svih pravosudnih institucija u BiH u izbornoj godini.

VSTS ih je poslušao, te je 30. septembra 2020. usvojio Zaključak kojim se skreće pažnja svim tužilaštvima u BiH da se predmeti koji se odnose na izbore smatraju prioritetnim, u toku i određenom vremenu nakon izbora, do objave konačnih rezultata izbora.
– Nadležnim tužilaštvima je 31. oktobra 2020. godine dostavljeno ukupno 1.150 dotad prisjpelih izjava osoba o zloupotrebi biračkog prava za glasanje izvan BiH. Takođe, u prilogu je za svako od tužilaštava dostavljena u elektronskoj formi i tabela sa ukupno 4.754 imena osoba koje su u periodu dostavljanja prijava za glasanje izvan BiH prijavljene na adresama za dostavu glasačkog materijala na kojima je prijavljeno šest i više osoba, te isprintani pripadajući spiskovi sa imenima osoba prema nadležnosti tužilaštva – navode u CIK BiH.
Kada je u pitanju RS, predmeti su dostavljeni okružnim javnim tužilaštvima u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Doboju i Banjaluci. Međutim, javnosti je poznate samo aktivnosti koje je u ovim slučajevima preduzimalo Tužilaštvo Distrikta Brčko, koje je otvorilo brojne istrage i podiglo nekoliko optužnica.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31