fbpx

Tanja Topic K Smit

Politička analitičarka ocjenjuje da je odluka pozicije i opozicije u RS-u da će blokirati rad državnih institucija dio Dodikove taktike kako bi odbranio svoje i pozicije svoje vladajuće stranke tako što je u prve “borbene redove” isturio građane i opoziciju, uz to insistirajući na “svesrpskom jedinstvu”.

Nakon što su se prvi put zvanično sastali, novi visoki pedstavnik u BiH Christian Schmidt i članovi Predsjedništva BiH poslali su snažne poruke. Sastanku nije prisustvovao Milorad Dodik, a politička analitičarka Tanja Topić naglašava da je visoki predstavnik na čelu OHR-a kao sastavnog dijela pravnog i političkog sistema Bosne i Hercegovine nezaobilazan faktor koji se neće moći ignorisati i s kojim će se morati dogovarati, te da je Dodikovim nedolaskom na sastanak u Sarajevo poslana loša poruka.

Topić napominje da se i u zaključcima NSRS-a sakrio detalj u kojem stoji da će predstavnici RS-a bojkotirati rad institucija Bosne i Hercegovine - ali ne onda kada je to protivno interesima RS-a. Nije se, kaže, išlo “do kraja”.

Smatra da će Schmidt u narednih mjesec dana ostaviti da se usijane glave ohlade i da će onda razgovarati sa svim predstavnicima u Bosni i Hercegovini, uključujući i predstavnike iz RS-a.
- On je jasno naglasio da je postizanje kompromisa veoma važna stvar i da on mora da se desi u BiH na institucionalnom nivou tako da mislim da će iskoristiti ljetnu pauzu da bi se usijane glave ohladile, a onda će nastaviti da radi. Značajna je i njegova poruka da će djelovati kao političar, ne kao diplomata, što znači da će biti direktan, otvoren i, kako je rekao, neugodan – navodi Topić.

Ocjenjuje da je odluka pozicije i opozicije u RS-u da će blokirati rad državnih institucija dio Dodikove taktike kako bi odbranio svoje i pozicije svoje vladajuće stranke tako što je u prve “borbene redove” isturio građane i opoziciju, uz to insistirajući na “svesrpskom jedinstvu”.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3