fbpx

Neretvica Catic

Jučer je održan sastanak općinskog načelnika Ćatića i predstavnika Elektroprivrede BiH, direktora za investicije Senada Salkića vezano za izgradnju dvije MHC Gorovnik ušće i Srijanski most na slivu rijeke Neretvice.

Iako su se u medijima pojavile različite interpretacije sastanka, kako nam je pojašnjeno, dogovori i zaključci koji su doneseni na sastanku ipak nisu donijeli ništa novo ili manje poznato već od ranije.

Načelnik Konjica Osman Ćatić je ostao principijelan te ponovio svoje ranije stavove da Općina mora poštovati odluke i ugovore koji su potpisani i koji imaju pravosnažna odobrenja za gradnju, i da je njegova obaveza da vodi računa o finansijskoj stabilnosti Općine Konjic i svakom njenom stanovniku.

Iz Općine su kazali kako nema govora o bilo kakvoj izdaji ili izabranoj strani od načelnika i Općine.

U narednom periodu u planu je da Općinsko vijeće održi tematsku sjednicu o temi izgradnje MHC-a i razmotri mogućnosti i načine djelovanja , koji će biti u interesu svih zainteresovanih strana.

- Ne možemo dozvoliti da budemo tuženi za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za Općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje, postupak bi podrazumjevao deekspropijaciju i povrat velikih uloženih sredstava kao i novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe. Molimo naše sugrađane da budu racionalni i da nam pruže podršku u iznalaženju prihvatljivog rješenja za sve strane, navode iz Općine Konjic i dodaju:

- Također, znate da je ovaj problem nasljeđen iz 2009. godine, a počeci priče o MHC su iz još daleke 2000 godine.

Sve odluke koje je donosilo Općinsko vijeće po pitanju izgradnje MHC usvajane su jednoglasno i tada je bilo predstavnika iz doline Neretvice koji su ovo podržali, a danas osuđuju one koji svim dozvoljenim i pravnim sredstvima žele zaštiti Neretvicu i općinu Konjic.

Poručuju kako kao i do sada ostaju na strani svojih građana i svoje općine, te dodaju sa su ovo zajednički problemi i zajedno će ih se rješavati.

Zaključuju da je opredjeljenje načelnika i Općinskog vijeća jeste čuvanje interesa i napredovanja Konjica.

Isti stav Ćatić iznio je i na panelu prošle godine ...

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5