fbpx

SNSD Drvar

 Foto: Glas Srpske

Duško Radun, predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) u FBiH, kaže da neće biti nikakvog dogovora sa SNSD-om o pitanju zajedničkog nastupa stranaka iz RS-a u Federaciji BiH na opštim izborima 2022. godine.

Ujedno, to je poruka da ih ne zanima ni konferencija koju SNSD organizira u Odžaku o položaju Srba u FBiH, a čija je tema jedinstveni nastup stranaka iz RS-a na opštim izborima.


- Na prošlim opštim izborima, kad je pravljena srpska lista, SNS nije bio pozvan, iako smo poslije SNSD-a najjači politički faktor u Federaciji. Ne želimo da učestvujemo sa nekim ko je 2018. godine prevario sve druge srpske partije, ali ne i nas. Mi smo došli do svog političkog cilja i svaki dan se na terenu pokazuje da napredujemo. Imamo više odbornika nego ranije, a imamo i potpisan sporazum sa DNS-om, koji također neće sa SNSD-om. Taj sporazum smo potpisali ja i Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, a u naredni mjesec biće potpisan i sa SDS-om i SPS-om. Dvadeset godina SNSD čini vlast, posebno u FBiH, da li kroz Drvar ili Petrovac i ništa nije uradio. Mi ne želimo da budemo dio te priče. Odgovorno tvrdim da SNS, koji je druga srpska stranka po jačini u FBiH, nikada neće biti na istoj listi gdje je SNSD, rekao je Radun za Oslobođenje.
Dokle god, kako kaže, SNSD u FBiH i u kantonima predstavlja Nikola Špirić - najveći grobar srpskog naroda na ovim prostorima - on ne želi da prati takvu politiku SNSD-a.
- Nerazumno je da se konferencija organizira u Odžaku, gdje živi, recimo, 300 Srba, a ne u Drvaru, Grahovu, Glamoču, Kantonu 10 ili u Kantonu Sarajevo, gdje je više Srba. Nama ne pada na pamet da idemo s nekim ko je dvanaest godina bio vlast u FBiH, a u RS-u u zadnjih šesnaest godina i sad su se sjetili za neko jedinstvo kad smo se pojavili mi koji smo im bukvalno prepolovili glasače. Oni su svjesni da na terenu ne stoje dobro i da potpisivanjem sporazuma između mene i Nešića vide da su ostali jedina srpska stranka koja će nastupati sama na opštim izborima. Izvarali su 20 godina sve druge srpske predstavnike i zašto bi ovi ljudi pristali da idu s njima, naglašava Radun.

Nikica Bosnić, predsjednik Regionalnog odbora DNS-a za FBiH, rekao je za Oslobođenje da SNSD nema nikakvo moralno pravo da okuplja Srbe koji žive u FBiH, jer je dvadeset godina njihove vlasti doprinijelo potpunoj devastaciji srpskog življa u ovom entitetu.
- Tu mislim na dio koji se tiče našeg ustavnopravnog, kulturološkog i socijalnog položaja. Oni su upropastili srpski narod i sad pokušavaju da na neki način stvore lažnu sliku o jedinstvu. Jedinstvo srpskog naroda ćemo napraviti mi, sve ostale političke stranke sa sjedištem u RS-u i u FBiH koje okupljaju Srbe. Ovo što radi SNSD je pokušaj stvaranja lažne slike o zaštiti prava Srba u Federaciji, ističe Bosnić.

Oslobođenje

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5