fbpx

kanda grobnice

Stotine neoznačenih grobnica otkriveno je na mjestu nekadašnje škole u Kanadi koju su pohađali pripadnici indijanskih plemena, saopćeno je iz Federacije suverenih autohtonih naroda.

Informacije o ovom otkriću javnosti su saopćili pripadnici Algonquian Indijanaca nastanjenih na području Velikih jezera u Kanadi i SAD-u. Također, naveli su kako će zbog ovog slučaja organizovati press konferenciju na kojoj će objaviti stravična i šokantna otkrića vezana za grobnice.

"Broj neoznačenih grobnica koje će se otkriti bit će uvjerljivo najveći u Kanadi", rekli su u izjavi.

Otkriće o novim grobnicama dolazi samo nekoliko dana nakon što su otkriveni ostaci 215 djece u blizini indijanske škole Kamloops u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi.

Vođe domorodaca i rezidencijalni školski klubovi u Kanadi pozvali su kanadske vlasti da provedu detaljnu istragu vezanu za svaku indijansku školu kako bi se utvrdilo da li na području Kanade, odnosno područjima gdje su bile smještene škole namijenjene Indijancima, postoje slični primjeri masovnih grobnica.

Kako se navodi, očekuje se kako će pripadnici indijanskih plemena objaviti fotografije i videozapise novootkrivenih grobnica u četvrtak tokom konferencije za medije.

Od 19. stoljeća pa sve do kraja sedamdesetih godina 20. vijeka, više od 150.000 djece pripadnika indijanskih plemena bilo je prinuđeno pohađati kršćanske škole koje finansira država u okviru programa asimilacije u kanadsko društvo. Indijanci su bili prisiljeni da se preobrate na kršćanstvo i nisu smjeli govoriti maternji jezik.

Prema zvaničnim izvještajima, nad brojnim pripadnicima indijanskih plemena koji su pohađali ovakve škole vršeno je verbalno i fizičko zlostavljanje, a navodno je oko 6.000 pripadnika smrtno stradalo tokom školovanja.

Kanadske vlasti uputile su izvinjenje pripadnicima indijanskih plemena 2008. godine te su priznali kako je fizičko i seksualno zlostavljanje bilo široko rasprostranjeno u školama.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2