fbpx

stari most mostar

Manifestacijom pod nazivom "Sve je premostivo" Mostar će proslaviti 17. godišnjicu od završetka obnove Starog mosta i 16. godišnjicu od upisa na popis UNESCO-ove kulturne baštine.

Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je za 21. jun i trajat će do polovine augusta.

Lideri najvećeg grada u Hercegovini očekuju da će ovogodišnja proslava događaja koji su zlatnim slovima upisani u historiju Mostara okupiti brojne posjetitelje iz raznih krajeva svijeta.

Detaljan program slavljeničke manifestacije u ovom gradu na Neretvi koja će trajati dva mjeseca bit će objavljen na službenoj stranici Grada Mostara.

U godinama nakon otvaranja obnovljenog Starog mosta i upisa Mostara na popis UNESCO-a, ove datume je Mostar obilježavao otvaranjem novih rekonstruiranih objekata.

Tako je godinu dana nakon Starog mosta otvoren i obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smješten uz sami most, u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta.

Deseta godišnjica završetka obnove mosta i stare gradske jezgre obilježena je otvaranjem savremenog interpretacijskog muzeja smještenog u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.

Obilježavanje ovih datuma novije mostarske historije nije spriječila ni situacija uzrokovana koronavirusom prošle godine.

Tada su uz pomoć umjetnika muzičkom razglednicom iz Mostara poslane poruku prijateljstva i nade prijateljima grada, UNESCO gradovima i svima koji prošle godine nisu bili u prilici putovati, posjetiti Mostar i veličanstveni Stari most.

Ovogodišnja manifestacija kako ističu organizatori ima za cilj da vrati Mostar na svjetsku mapu događanja i zauzme pozornicu središta kulturnih i zabavnih sadržaja za sve generacije bez ikakvih granica i iza sebe ostavi teškoće s kojim se nosio uz simboličan slogan "Sve je premostivo".

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

U jeku rata u Bosni i Hercegovini je srušen 9. novembra 1993. godine, a obnovljen nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine. Godinu dana kasnije Stari most je uvršten na spisak Svjetske kulturne baštine UNESCO-a i poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Izvor: Vijesti.ba

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5