fbpx

neretvica protest foto jasmin turak

Na sastanku održanom u sjedištu JP Elektroprivreda, u Sarajevu, direktor preduzeća Admir Andelija, nazvao je mještane i aktiviste za zaštitu rijeka ‘stranim plaćenicima’ i najavio višemilionsku tužbu protiv Općine Konjic.

Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” oglasilo se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“U cilju objektivnog i pravovremenog informisanja članova i simpatizera pokreta “Pusti me da tečem”, u nastavku donosimo detalje današnjeg sastanka održanog u sjedištu JP Elektroprivreda u Sarajevu. Sastanku su prisustvovala trojica predstavnika pokreta “Pusti me da tečem”, generalni direktor Elektroprivrede gosp. Admir Andelija i načelnik Općine Konjic gosp. Osman Ćatić.

Smatrajući da smo dovoljno snažnu poruku poslali jučerašnjim skupom, naši predstavnici već na samom početku sastanka potcrtali su činjenicu da nisu došli pregovarati, jer mi nismo strana koja može voditi pregovore, već samo prenijeti poruku naroda MZ Neretvica i MZ Jasenik:

“Na slivu rijeke Neretvice neće biti izgrađena ni jedna ni dvije ni sedam ni 15 malih hidroelektrana. Ukoliko bude potrebno, svoju rijeku branit ćemo životima, uz napomenu da mirnih skupova više neće biti.”

Očekivali smo da će uslijediti pregovori Elektroprivrede, Općine Konjic i eventualno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o modalitetima za iznalaženje načina za raskid svih ugovora koji se tiču izgradnje mHE na Neretvici, ali je spomenuti gospodin Andelija vrlo brzo dao do znanja da nije spreman na bilo kakve oblike saradnje.

Nazivajući građane Doline Neretvice stranim plaćenicima, uz tvrdnju da je jučerašnjem skupu prisustvovalo svega 30-ak lokalaca, dok je 200-tinjak ljudi došlo iz bosanskohercegovačkog grada udaljenog nekoliko stotina kilometara, Andelija je još jednom potvrdio da javno preduzeće na čijem je čelu neće poslušati stavove naroda i lokalne zajednice i jednostavno arihivirati ovaj ekocidni projekat.

Umjesto toga, istakao je da je za Elektroprivredu Neretvica završena stvar i da više neće niti pokušati početi izvođenje radova na izgradnji dvije male hidroelektrane, ali i najavio višemilionsku tužbu prema Općini Konjic.

Naš pravni tim smatra da se radi o klasičnom spinu, jer ne postoji valjani osnov za tužbu prema Općini Konjic, koja je izdala sve saglasnosti za izgradnju mHE na slivu rijeke Neretvice i ne postoji odgovornost ovog organa uprave zbog nerealizacije projekta.

Mi, “strani plaćenici”, koji već više od godinu i pol zapostavljaju svoje poslovne obaveze, porodicu, prijatelje i slobodne aktivnosti, pri tome trošeći vlastiti novac za odlaske na skupove i izradu promotivnih materijala, poručujemo da nastavljamo svoju časnu borbu. Konačna pobjeda podrazumijeva odustajanje od izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici i nikakvu ili minimalnu štetu po našu općinu.

“Neretvica će zauvijek teći”, reče nekoliko stotina “stranih plaćenika” iz ponosnog Klisa.”

AbrašMEDIA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31