fbpx

G7 klima

Foto: Reuters

Posljednjeg dana samita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada namjeravaju se usredotočiti na klimatske promjene.

Domaćin Britanija želi iskoristiti konferenciju kako bi uvjerila sedam svjetskih vodećih ekonomskih sila da se dogovore o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati na svjetskoj razini na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu u novembru, prenosi Hina.

Uz Britaniju i SAD, države G7 također uključuju Njemačku, Francusku, Italiju, Japan i Kanadu.

Kao što je Bijela kuća objavila u subotu, “konkretne mjere” već su dogovorene.

Između ostalog, predsjednici država i vlada u nedjelju se planiraju obavezati na korake za ograničenje državnih subvencija za fosilne izvore energije poput ugljena.

SAD, Njemačka, Britanija i Kanada također žele dati zemljama u razvoju do 2 milijarde dolara kako bi ubrzale postepeno ukidanje ugljena.

U izjavi Bijele kuće također se navodi da će G7 koordinirati svoje klimatske ciljeve tako da cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stepeni iznad predindustrijske razine, kako je utvrđeno u Pariškom klimatskom sporazumu, ostaje “nadohvat ruke”.

Zemlja se već zagrijala za oko 1,2 stepena u poređenju s predindustrijskom razinom.

Finansiranje klimatskih ciljeva u zemljama u razvoju

Britanska vlada izjavila je kasno u subotu da se zemlje G7 planiraju obavezati da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za financiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.

Na konferenciji su se zemlje prvi put obavezale na klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine, a očekuje se da će preuzeti obvezu smanjenja stakleničkih plinova za nešto manje od polovine do 2030. u odnosu na 2010. godinu, rekla je Britanija.

Klimatske organizacije već su kritizirale planove kao nedovoljne.

Catherine Pettengell, privremena direktorica Climate Action Network UK, rekla je da raspored i raspon najava još uvijek nisu jasni, a bez toga su “prazna obećanja”.

Očekuje se da će se završna deklaracija dorađivati do posljednjeg trenutka te da će uključivati ​​sporazum o zajedničkoj borbi protiv pandemije korona virusa i oporavku od ekonomske krize koja je prouzročena, kao i smjernice u pogledu država poput Kine i Rusije.

Čelnicima G7 trebao bi se u nedjelju obratiti i prirodoslovac Sir David Attenborough te ih upozoriti da se suočavaju s najvažnijim odlukama u ljudskoj povijesti.

Uoči skupa, on je upozorio da bi ljudski rod mogao biti “na rubu destabilizacije čitavog planeta”.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5