fbpx

VladaRS

Pored velikog broja zaposlenih i stručnih saradnika, ministri u Vladi Republike Srpske su u proteklim godinama često zapošljavali i savjetnike. Tako prema zvaničnim informacijama gotovo da nema ministarstva u kome nisu angažovani i savjetnici.

Republički ministri brojne odluke ne mogu da donose sami, pa su u većini ministarstava angažovani i savjetnici. Tako ministri u Vladi Republike Srpske ukupno imaju čak 28 savjetnika.
Ministarstvo saobraćaja i veza takođe ima jednog savjetnika, koliko ima i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nema popunjeno mjesto savjetnika, ali zato ima 5 stručnih savjetnika. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je jedino ministarstvo koje nema nijednog savjetnika.
Ova zvanična informacija je objavljena nakon poslaničkog pitanja Jelene Trivić iz PDP-a. Zabrinjavajuće je, smatra Trivićeva, što nema informacija o stručnim kvalifikacijama brojnih savjetnika, takođe, na pojedinim savjetničkim mjestima sjede i ljudi koji su u penziji pa uzimaju dvije naknade, što je, kako kaže, neprihvatljivo.

Pozicije savjetnika postoje u institucijama svih država, kažu novinari koji godinama prate rad javnih institucija, međutim u svijetu se na te pozicije postavljaju eksperti koji perfektno poznaju resore u kojima savjetuju, a često to rade besplatno. Kod nas savjetnička fotelja, podrazumijeva nešto potpuno drugo.

Informacije o broju savjetničnikih fotelja koje su konačno objavljene, kažu naši sagovornici, pokazuju da se ove fotelje popunjavaju na isti način kao i većina pozicija u javnom sektoru a to je da stručnost često ostane iza stranačke, rodbinske ili neke druge podobnosti.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6