fbpx

Eric Nelson

Pravosudni sektor, prema mišljenju američkog ambasadora u BiH, ima vodeću ulogu u stvaranju sistema provjere i ravnoteže da se identificiraju koruptivne aktivnosti.

Nelson, se gostujući u novom izdanju emisije “Izvan okvira”, N1 televizije, osvrnuo na problem korupcije u Bosni i Hercegovini, i važnost nezavisnog pravosuđa.

Pravosudni sektor, prema mišljenju američkog ambasadora u BiH, ima vodeću ulogu u stvaranju sistema provjere i ravnoteže da se identificiraju koruptivne aktivnosti.

“Odgovornost je i na parlamentu, ministarstva trebaju da nadgledaju rad svojih zaposlenika. Pitanje da li imate sisteme koji će kazniti korupciju, kazniti je krivičnim procesuiranjem. Pravosuđe mora biti nezavisno, njemu su neophodne reforme. Ne morate ništa drugo pogledati, nego pogledati broj visokorangiranih koruptivnih slučajeva u BiH – radi se o jednom ili dva takva slučaja (u protekloj godini), to je sramotno. Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokom nivou. Pravosuđe mora biti nezavisno”, rekao je Nelson u programu N1 televizije dodavši da su reforme prioritet, te da sadašnjem sistemu nadzora nedostaje integriteta.

Eric Nelson podsjetio je na reforme koje se odnose na vladavinu zakona, kao i reforme koje se odnose na VSTV.

“Što se tiče rada sudije i tužilaca širom zemlje, sve reforme su već dugo u debati. Ja se nadam da će se moći implementirati u obliku koji uvažava standarde Evropske unije, nadam se da će ovo biti godina u kojoj će se to postići”, zaključio je.

N1/Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2