fbpx

screenshot 2021 02 24 at 085300

Hrvatski inspektori su utvrdili da više od polovice maslinovih ulja u hrvatskim trgovinama koja su označena kao ekstra djevičanska maslinova ulja ne odgovaraju toj kategoriji.

Inspektori su uglavnom pregledavali ulja s deklaracijom najviše kvalitete, poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, uglavnom zato što su se prošle godine takva ulja prodavala u akcijama po cijeni od 20 do 30 kuna (2,67 do četiri eura) po litri.

Od 25 analiziranih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, sedam je bilo hrvatskih proizvođača, od kojih dva nisu bila u skladu s deklaracijom. Od preostalih 18, deset ih je bilo iz Italije, sedam iz Španije i jedno iz Grčke. Među njima je bilo njih 12 za koje je navedeno da su ekstra djevičansko maslinovo ulje, iako je bilo niže kvalitete, prenosi Večernji list.

Inspektori su naredili zabranu prodaje u tri slučaja. Podnijeli su i devet krivičnih prijava, u tri slučaja žalbe su upućene prekršajnim sudijama, dodaje list.

Dio trgovaca imao je pravo prije zabrane samostalno ukloniti nepropisno označeni proizvod s polica, a dio je tražio dodatne analize. Državni inspektorat je takođe rekao da su ulja zdrava, samo što je njihova kategorija kvaliteta niža nego što je navedeno u deklaraciji. Međutim, nisu željeli objaviti o kojim je uljima riječ.

Hrvatska zajednica udruga maslinara i proizvođača ulja procjenjuje da maloprodajna cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja proizvedenog u Hrvatskoj ne može biti ispod 60 kuna (osam eura) po litri. Kada je riječ o uljima koja se proizvode u nešto boljim uvjetima poslovanja i uz subvencije u Španiji i Italiji, procjenjuju da njihova maloprodajna cijena ne može biti niža od 40 kuna (5,34 eura).

Sve što je jeftinije dampinška je cijena, rekao je predsjednik udruge Ivica Ljubenkov. Smatra da su potrebne mnogo više inspekcija, kao i visoke novčane kazne za prekršitelje deklaracija.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede također je ocijenilo da neprimjerene deklaracije nisu samo kršenje zakona, već i neopravdano lošiji položaj na tržištu za sve ostale koji potrošače ne zavaravaju. Najavili su strože kontrole kako bi zaštitili hrvatske proizvođače maslinovog ulja najviše kvalitete.

Indikator.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2