fbpx

Josip Grubesa ministar pravde BiH

Nakon neuspjelog pokušaja smjene Savjeta ministara, te zahtjeva za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića, koji je dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali o tome još treba da se izjasni Dom naroda, pred poslanicima će se naći novi zahtjev za smjenu i to ovaj put ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Zahtjev za smjenu Grubeše pokrenula je Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH smatrajući ga “odgovornom osobom za probleme u pravosuđu”.

Zahtjev je podržala grupa poslanika o čemu će sljedeće sedmice raspravljati i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Grubeša se u međuvremenu oglasio u javnosti povodom zahtjeva za njegovu smjenu i upitao da li “smjena jednog čovjeka može išta da promijeni”.

On je istakao da nikada nije problem u jednom čovjeku nego je problem u funkcionisanju cijelog sistema.

– Jasno je da smo svi nezadovoljni brzinom provođenja reformi u BiH i svi želimo da to bude jednostavnije i što prije dostupnije, ali ustavno uređenje BiH se mora poštovati – rekao je Grubeša.

On je istakao da postoje određene nadležnosti svih institucija te da nije jedina nadležnost Ministarstva pravde da donosi zakone.

Grubeša kaže da ta institucija može biti inicijator i koordinator donošenja zakona, ali ne može biti kreator zakonskog rješenja posebno imajući u vidu način na koji je pravosuđe uređeno.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać smatra da je zahtjev za smjenu Grubeše nelegalan.

– Riječ je o nelegalnoj Komisiji koja je nastala zahvaljujući nekoj “čudnoj” parlamentarnoj većini u Predstavničkom domu i ta Komisija samim tim donosi nelegalne odluke. Podsjetiću da ta Komisija nije napravljena u skladu sa Poslovnikom – ističe Bursaćeva.

Ona dodaje da je cilj navedene Komisije da nepotrebno diže tenzije i skreće pažnju na sebe.

Bursaćeva ističe da, osim što je Komisija nelegalna, u njoj se nalaze i neke osobe koje su predmet tužilačkih istraga.

– Tome treba dodati da u njoj nema ni predstavnika hrvatskog naroda. Prema tome, ništa što oni rade ne bih uzimala zaozbiljno, pa ni navedeni zahtjev za smjenu ministra Grubeše – kaže Bursaćeva.

Ona ističe da je SNSD još prije deset i više godina konstatovao da je pravosuđe u BiH “nakaradno postavljeno i da je nefunkcionalno”.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6