fbpx

Benzinskastanicacijene

Cijene goriva na pumpama širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su na nekim pumpama više za pet feninga, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, može se očekivati da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 1,82 KM, a sadašnja cijena mu je 1,87 KM po litru.

"Dizel je ranije koštao 1,84 KM, a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,88 KM. U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku do pet feninga", kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih pumpi i dodaju da je cijena plina viša za šest feninga, te da sada iznosi 1,10 KM.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene goriva ipak su niže, tako da litar benzina košta 1,74 KM, kao i dizela.

I u FBiH ističu da je došlo do rasta cijena, koje su različite od pumpe do pumpe, pa tako na nekim benzinskim pumpama dizel košta 1,86 KM, dok na drugim čak 2,06 KM.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, potvrdio je za "Nezavisne" da je došlo do povećanja cijena na benzinskim pumpama u prosjeku od pet feninga.

"U zadnjih pet dana u Republici Srpskoj je došlo do povećanja cijena na benzinskim pumpama u prosjeku od pet feninga, što je u skladu sa povećanjem nabavnih cijena u prosjeku za sedam feninga", kazao je Trišić.

Dodao je da se trenutno cijene kreću od 1,79 do 1,91 KM za BMB95 i 1,79-1,91 KM za ED5, te za TNG 0,96-1,10 KM zavisno od distributera i regije.

"Cijene će rasti u narednom periodu, a to prvenstveno zavisi od ulaznih, odnosno rafinerijskih cijena. Siguran sam da će u narednom periodu doći do povećanja cijena goriva u Srpskoj", kazao je Trišić.

Prema njegovim riječima, u Federaciji BiH gorivo je poskupjelo već prije sedam dana, tako da ga benzinske pumpe prodaju po cijenama od 1,96 do 2,06 KM, što je za pet do 10 feninga skuplje u odnosu na Srpsku.

"Trenutne cijene goriva će biti na snazi u narednih pet dana, sa tendencijom povećanja na blizu dvije KM", zaključio je Trišić.

Dodaje da je cijena nafte brent na berzi juče iznosila oko 498 $ po toni ili 61 $ po barelu, što je porast od 75 $ po toni ili 10 $ po barelu, u toku januara na februar.

"Ovo je najviši nivo cijene nafte u godinu dana, odnosno 20. februara 2020. godine je zadnji put bio ovaj nivo brent nafte na berzi, a to je period prije pandemija i globalne krize izazvane kovidom-19, te sadašnji rast cijena na neki način možemo posmatrati i kao stabilizaciju ekonomskih prilika i tržišta. Bez obzira na restrikcije koje su prisutne u EU, a tiču se pandemije, velike ekonomije žele da podstaknu privredni rast i na takav način vrate makroekonomske parametre u stanje prije pandemije", pojasnio je Trišić.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je da je primjetno da je posljednjih nekoliko dana došlo do skoka cijena goriva.

"Gorivo više nije luksuz, nego je pokretač proizvodnje i sigurno je da diktira puno drugih cijena i usluga", kazala je Marićeva.

Dodaje da se na proljeće mogu očekivati poskupljenja i drugih artikala.

"Ovaj rat goriva koji ide od 1,50 KM od prije nekoliko mjeseci do sadašnjih 1,90 - 2 KM pokazuje koliko je već cijena goriva za tri-četiri mjeseca porasla i naravno da su ogromne razlike od pumpe do pumpe", kazala je Marićeva i dodala da svakako postoji veliki uticaj cijene goriva na svaki proizvod koji koristimo.

Cijene nafte u porastu

Cijene nafte u srijedu bile su u porastu deveti dan zaredom, što je najduži period poskupljenja u protekle dvije godine, usljed smanjenja dnevne proizvodnje i nade da će programi vakcinacije uticati na oporavak potražnje. Američki institut za naftu (API) saopštio je da su zalihe sirove nafte u SAD smanjene za 3,5 miliona barela. Analitičari su očekivali povećanje za 985.000 barela.

U Londonu je cijena sirove nafte brent veća za 25 centi i sada je 61,34 dolara po barelu. U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte porasla za osam centi i iznosi 58,44 dolara po barelu.

"Samo možemo spekulisati da li će se ovako nastaviti", rekao je analitičar iz firme PVM Stiven Brenok.

Cijena sirove nafte brent je u porastu deveti dan zaredom, što je najduži period od decembra 2018. do januara 2019. godine. Cijena svijetle sirove nafte je osmi dan uzastopno u porastu.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5