fbpx

gradska uprava banjaluka 01 foto S PASALIC 872x610 1

Prva sjednica novog saziva Skupštine grada Banjaluka biće održana danas sa početkom u 10 časova, u maloj sali Narodne skupštine RS.

Ona bi mogla donijeti još jednu u nizu novina u radu gradske vlasti.

Na sjednici bi trebalo, između ostalog, da budu imenovani predsjednik i potpredsjednik gradske skupštine, zamjenik gradonačelnika, da budu potvrđeni mandati novih odbornika, da se imenuje vršilac dužnosti sekretara skupštine i načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi.

Jedno od interesantnijih imenovanja je sigurno ono koje se odnosi na novog predsjednika Skupštine grada.

Za tu funkciju većina u Skupštini grada predložila je odbornika SNSD-a Mladena Ilića.
Tu pravno ozvaničenu većinu čine odbornici iz SNSD, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, Demosa, dva samostalna odbornika i nezavisni iz reda nacionalnih manjina, njih 19 od ukupno 31 odbornika.
Taj broj 19 im daje dovoljno „ruku“ za imenovanje kandidata kojeg bi oni željeli vidjeti na tom mjestu.
Njegovo imenovanje na ovu funkciju bi mogao uvesti još jednu u nizu novina koje su prisutne u radu lokalne vlasti u Banjaluci od novembarskih izbora.

Ukoliko Ilić, koji ima 24 godine, dobije potrebnu podršku, dvije najvažnije funkcije u gradu obavljaće izuzetno mladi ljudi, jer gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ima 27 godina.
Prema do sada dostupnim informacijama, to je jedino zajedničko što imaju ova dva mlada političara. Naime, prije nego što je osvojio mandat Ilić je bio direktor Fudbalskog kluba Krupa iz Krupe na Vrbasu i nema iskustva u političkim vodama.
S druge strane, Stanivuković već duže pliva u tim vodama. Prije nego što je izabran za gradonačelnika bio je odbornik u Skupštini grada i narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Isto tako, interesantno je da se Stanivuković i Ilić nalaze u dva različita politička tabora. To je još jedna novina koja nije prije lokalnih izbora u novembru bila dio političkog života u najvećem gradu Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke je kadar PDP i predstavnik opozicije, a Ilić dio skupštinske većine koja ne podržava novog gradonačelnika.

Iako je većina u novom sazivu Skupštine grada predložila Mladena Ilića za predsjednika nedavno se o ovom pitanju oglasio i SPS. Iz ove partije poručuju da imaju svog kandidata za tu funkciju, i to predsjednika Gradskog odbora SPS Banjaluka i odbornika Sašu Kondića.
Kondić je uoči današnje konstitutivne sjednice Skupštine grada Banjaluka potvrdio za Srpskainfo da će SPS obaviti razgovore sa svim političkim partijama koje imaju odbornike u gradskom parlamentu.
Istakao je da će podršku SPS imati one stranke koje rade za dobrobit građana Banjaluke, kao i one koje imaju dobre projekte i namjere, bez obzira da li pripadaju vlasti ili opoziciji.

Kondić je podsjetio da je SPS treća partija po snazi u Banjaluci, odmah iza SNSD i PDP, te da imaju tri odbornika u gradskom parlamentu i veliku odgovornost prema građanima koji su glasali za njih.

On smatra da većina u Gradskoj skupštini trenutno postoji samo na papiru, te da je još rano prognozirati da li će tako i ostati.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5