fbpx

bidendrzavnisekretar

Antony Blinken je javnosti u Bosni i Hercegovini dobro poznato ime s obzirom da je karijeru u State Departmentu započeo još u vrijeme administracije Billa Clintona.

Novi američki predsjednik Joe Biden, odlučio je da za američkog državnog sekretara imenuje dugogodišnjeg saradnika Antonyja Blinkena.

Kako se navodi u tekstu New York Timesa, Biden je odlučio na poziciju državnog sekretara imenovati Blinkena, dugogodišnjeg saradnika u administraciji kada je u pitanju američka vanjska politika.

Antony Blinken je javnosti u Bosni i Hercegovini dobro poznato ime s obzirom da je karijeru u State Departmentu započeo još u vrijeme administracije Billa Clintona.

Upravo u tom periodu, prvi veliki zadatak kada je u pitanju američka vanjska politika Blinken je imao u vrijeme rata u našoj zemlji. Rat u BiH, kao početak karijere, značajno je utjecao na njegove stavove povodom mnogih pitanja.

Blinken je tokom predsjedničke kampanje Joea Bidena, u februaru ove godine posjetio i bosansko-američku zajednicu te izrazio ogromnu zahvalnost zbog podrške kandidatu Demokrata u utrci za predsjednika SAD-a.
Kako navodi New York Times, Biden od Blinkena prije svega očekuje da popravi određene odnose kada je u pitanju američka vanjska politika, a koji su za vrijeme Donalda Trumpa značajno narušeni.

Naravno, Blinken će morati raditi i na tome da američkoj vanjskoj politici vrati ugled naročito kada je u pitanju tržišna "utakmica" sa Kinom, te situacija na Bliskom istoku.

Blinken je mnogo pomogao pri razvoju američkih "odgovora" na političke preokrete i nestabilnosti na Bliskom istoku tačnije u Egiptu, Iraku, Siriji i Libiji. Među njegovim novim prioritetima bit će ponovno pozicioniranje SAD-a kao pouzdanog saveznika koji je spreman pridružiti se globalnim sporazumima i institucijama, uključujući Pariski sporazum o klimatskim promjenama, nuklearni sporazum s iranom i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Pored Blinkena, novi američki predsjednik imenovat će još jednog bliskog saradnika na poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost. U pitanju je Jake Sullivan koji je bio dugogodišnji saradnik Hillary Clinton, ali i samog Blinkena.

Blinken ima 58 godina i obavljao je dužnost zamjenika državnog sekretara za vrijeme predsjedničkog mandata Baracka Obame. O odabiru Blinkena i Sullivana ranije je izvijestio i Bloomberg News, a očekuje se da će Biden s njihovim imenima izaći u javnost u narednim danima iako Donald Trump i dalje odbija izborni poraz.

Također se očekuje da će Biden imenovati Lindu Thomas-Greenfield, koja je radila na diplomatskim položajima širom svijeta, za ambasadoricu u Ujedinjenim nacijama.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31