fbpx

AmericaUSA

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobednika predsjedničkih izbora u SAD, trebalo bi da budu poznati u popodne, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Prema preliminarnim rezultatima, Biden ima 253 elektorskih glasa, a Trump 213. Pobjedniku je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova. Biden pozvao na jedinstvo i rekao da njegova kampanja pobjeđuje u dovoljnom broju saveznih država. Trump je u svom obraćanju govorio o prevarama, pa uložio žalbe sudovima u Michiganu, Pennsylvaniji i Georgiji.
Pobjednik američkih izbora još uvijek nije poznat, ali projekcije i analitičari smatraju da je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokrati, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno da zakomplikuje donošenje odluka i sprovođenje najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreskog sistema.

Trumpa čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio trku Trump mora da osvoji Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora mora potom da pobjedi u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bidena, te u Sjevernoj Karolini.

Zvaničnici Pennsylvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi da će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. novembra.

Trumpov štab je tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2