fbpx

klinickiBanjalukacovid

Epidemija korona virusa u Srpskoj je posljednjih dana buknula, a raste i pritisak na bolnice u kojima će biti neophodno proširivanje kovid odjeljenja. Prema posljednjim podacima, od posljedica zaraze korona virusom u bolnicama Srpske se liječe 442 pacijenta.

Ministarstvo zdravlja RS je zatražilo od svih zdravstvenih ustanova prijedloge za reorganizaciju, a nije isključeno da se u pojedinim bolnicama svi kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje kovid pacijenata. Reorganizacija je već počela u Bolnici Gradiška, gdje je ukinuto odjeljenje za neuropsihijatriju, kako bi u tom prostoru bio otvoren još jedno kovid odjeljenje, te u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje je u toku temeljito prestrojavanje svih klinika i službi.
U posljednjoj nedjelji epidemiološka situacija u Srpskoj se drastično pogoršala, te je RS sada, sa 303 zaražena na 100.000 stanovnika, dostigla evropski prosjek. S obzirom na broj hospitalizovanih i bolesnika s težom kliničkom slikom, strahuje se da će u narednim danima doći i do porasta broja umrlih.
Iz Ministarstva zdravlja RS poručuju da, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS, svakodnevno prate situaciju, i da će, u skladu s potrebama, biti proširivani kapaciteti u bolnicama, radi adekvatnog zbrinjavanja pacijenata.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je najavio i dealjniju analizu epidemiološke situacije na lokalnom nivou, kako bi se, eventualno, preduzele neke specifične mjere u pojedinim gradovima i opštinama.
Danas putuje u Foču, gdje se sastaje s predstavnicima tamošnjeg Doma zdravlja i Univerzitetske bolnice. I u narednim danima će nastaviti da obilazi bolnice i domove zdravlja, u kojima su, kako je ranije upozorio, naročito opterećene higijesko-epidemiološke službe, zbog rapidnog rasta broja ljudi koji su u izolaciji.

Prema posljednjim podacima, pod zdravstvnim nadzorom u Srpskoj je 7.666 ljudi.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4