fbpx

NesicDodik

Da li će se DNS, koji je takoreći od osnivanja uvijek bio dio vlasti, dočekati na noge nakon razlaza sa Dodikom, hoćemo li dobiti neke nove "papke“ i da li je ovo prilika da socijalisti i Petar Đokić povećaju svoj ucjenjivački kapacitet?

Piše: Milkica Milojević (Srpska info)

Ovo su samo neka od pitanja koja su otvorena na političkoj sceni Republike Srpske i BiH, nakon što je u petak DNS pod vodstvom Nenada Nešića, dvadesetak dana pred izbore raskinuo 20 godina dugu koaliciju sa vladajućim SNSD.

Kako za Srpskainfo ocjenjuje analitičarka Tanja Topić, odnosi između DNS i SNSD već dugo su narušeni, ali uprkos tome činilo se da će zajedno proći još ove izbore.
– Logično je da sa pozicija vlasti imate psihološku prednost na izborima, tako da je najnovija odluka rukovodstva DNS svojevrstan politički potres, koji će imati ozbiljnih posljedica po politički život u Republici Srpskoj – kaže Topićeva.
Dodaje da opozicija već dugo pokušava pridobiti DNS na svoju stranu, pa je oduševljeno dočekala odluku Predsjedništva DNS, zaboravljajući da je ova stranka bila vrlo aktivan učesnik u vlasti.
Odgovr iz SNSD već je nagoviješten: biće preispitivanja prema kadrovima iz reda DNS-a.

– Videćemo sada da li će DNS ostati kompaktan i da li će svi članovi mirno podnijeti gubitak foteja ili će obući neki drugi dres, koji će im garantovati ostanak u foteljama. Tek, trenutna euforija zbog ovog poteza potisnula je u drugi plan pitanje odgovornosti DNS za učešće u vlasti u posljednje dvije decenije – zaključuje Topićeva.

I politikolog Darko Kuzmanović je saglasan da je odluka DNS ozbiljan potres na političkoj sceni, ne samo na lokalu i u Republici Srpskoj, nego i na nivou BiH.

On očekuje rast DNS-a nakon raskida sa Dodikovom strankom, ali je, tvrdi, pitanje koliko će DNS to uspjeti da iskoristi, odnosno kako će s druge strane SNSD sankcionisati ovakvu „nezapamćenu neposlušnost”.
– Da li će doći do novog cijepanja DNS-a, da li ćemo koliko sutra dobiti neke nove papke, ili će politička korupcija uslijediti kasnije, pred opšte izbore? Hoće li biti rekonstrukcije Vlade RS i kako će se dalje razvijati odnosi unutar vladajuće koalicije – sve su to otvorena pitanja – kaže Kuzmanović.

Zaključuje da je sada na potezu Petar Đokić, ali vjeruje da SP neće izaći iz koalicije.

– Đokić će pokušati da se predstavi kao dobar momak i da to naplati. Njegov ucjenjivački potencijal je izlaskom DNS iz koalicije znatno porastao, jer Dodik sebi ne može dozvoliti da ostane bez još jednog partnera – kaže Kuzmanović.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4