fbpx

Amerikakatastrofacovid

Evropske države zatvaraju škole, otkazuju operacije i angažuju mase studenata medicine dok su preopterećene vlasti suočene sa najgorim scenarijem oživljavanja kovida-19 na početku zime.

Broj novih slučajeva dostiže 100.000 dnevno, pa je Evropa uveliko prestigla Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje se svakog dana u prosjeku prijavi više od 51.000 novih slučajeva kovida-19.

Povratak normalnim aktivnostima nakon ljetnjeg ublažavanja mjera izazvao je nagli porast slučajeva širom kontinenta.

Kafići su među prvima koji su zatvoreni, ili im je skraćeno radno vrijeme u novom zaključavanju, ali porast broja zaraženih dovodi u iskušenje i riješenost vlada da ostave otvorenim škole i medicinske ustanove koje nisu za kovid pacijente.

Češka Republika je prešla na onlajn učenje i planira da pozove hiljade studenata medicine.

Bolnice otkazuju procedure koje nisu urgentne kako bi oslobodile krevete.

„Ponekad smo na ivici plača“, kazala je za Rojters Lenka Krejcova, glavna sestra u bolnici Slani blizu Praga, dok radnici žure da opšte odjeljenje spreme za oboljele od kovida-19.

Poljska intenzivira obuku medicinskih sestara i postavlja vojne poljske bolnice, Moskva će mnoge đake preusmjeriti na onlajn nastavu, a Sjeverna Irska zatvara škole na dvije nedjelje.

„Nemam nikakve dobre informacije. Nalazimo se na ivici katastrofe“, rekao je imunolog Pavel Gžešjovski u Poljskoj, koja je juče prijavila rekordnih 6.526 slučajeva zaraze i 116 smrtnih.

Rusija je juče prijavila rekordan 14.321 dnevni slučaj zaraze, a umrlo je još 239 osoba. „Gardijan“ je prenio da će vlasti Moskve angažovati studente univerziteta da zamijene nastavnike osnovnih škola koju su stari i ranjivi.

Italija je juče zabilježila 7.332 zaraženih, što je najveća dnevna cifra od početka epidemije.

Čak i u državama koja su imale više uspjeha od većine u suzbijanju prenošenja, broj zaraženih raste.

Njemačka je imala više od pet hiljada novih slučajeva prvi put od aprila.
Napori u cilju proizvodnje vakcine naišli su na prepreke u nekim oblastima. Kompanija „Džonson i Džonson“ je prekinula testiranje zbog neobjašnjene bolesti jednog od učesnika u ispitivanju. Testiranje koje „Astra Zeneka“ sprovodi u SAD obustavljeno je prije duže od mjesec dana.

Rusija je u međuvremenu dala regulatorno odobrenje za drugu vakcinu.

Glavne evropske ekonomije poput Njemačke, Britanije i Francuske do sada su se opirale pritisku da zatvore škole, ali političari u Njemačkoj raspravljaju o tome da li da produže novogodišnji-božićni raspust da bi suzbili zarazu.

Kritičari, sa druge strane, kažu da nema dokaza da su škole žarišta.

Holandija je juče ponovo uvela djelimičnu blokadu i zatvorila kafiće i restorane, ali ne i škole.

Broj slučajeva zaraze u Evropi kreće se u prosjeku skoro 100 hiljada dnevno - oko trećine ukupnog broja u svijetu - što je primoralo vlade da pooštre mjere istovremeno pokušavajući da ih podese tako da zaštite zdravlje, a da ne ugroze egzistenciju.

Više od polovine novih evropskih slučajeva u nedjelji do 11. oktobra bilo je u Britaniji, Francuskoj, Rusiji i Španiji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

U SAD su 22 države u oktobru dostigle rekorde u porastu broja novih slučajeva, ali broj žrtava ide silaznom putanjom i imali su u prosjeku 700 dnevno tokom posljednje nedjelje.

Francuska vlada je juče proglasila vanrednu situaciju u javnom zdravlju, što zvaničnicima daje veća ovlašćenja da uvode nove mjere za sprečavanje širenja kovida-19.

Predsjednik Emanuel Makron je sinoć objavio da se u Parizu i drugim velikim gradovima uvodi policijski čas od devet uveče do šest ujutro.
Ta mjera stupa na snagu u subotu i trajaće četiri nedjelje.

Britanski premijer Boris Džonson se suočio sa pozivima opozicije za još jedno nacionalno zaključavanje u Engleskoj, ali se do sada opirao.
Rojters piše da je prijem u bolnice u porastu, a poljske bolnice izgrađene na proljeće ponovo se pripremaju.

U Španiji, vlasti Katalonije su naredile zatvaranja barova i restorana na 15 dana i ograničile broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u prodavnicama.
Bolnice u Belgiji su u obavezi da četvrtinu kreveta ostave za kovid pacijente.

„Danas ne naziremo kraj tunela“, rekao je za „Premijer“ radio Reno Mazi, direktor Univerzitetske klinike Saint-Luc u Briselu.

U Australiji, jednoj od najuspješnijih zemalja u borbi protiv virusa, pojavili su se klasteri u dvije najmnogoljudnije države, pa je Novi Južni Vels odgodio ublažavanje nekih ograničenja.

 

 Vijesti.me

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4