fbpx

DrzavnizatvorIS

Zbog problema oko otvaranja državnog Zatvora u Istočnom Sarajevu, koji je dvije godine nakon izgradnje bio prazan, BiH je na smještanje osuđenika u entitetskim krivično-popravnim ustanovama potrošila više od osam miliona KM.

Oko 13 godina gledali smo početke, obustave, nastavke i prekide radova na čuvenom „luksuznom“ smještaju u Istočnom Sarajevu za osuđenike u Bosni i Hercegovini. Problema je, između ostalog, bilo s izvođačima radova, investitorima, sudskim sporovima, kao i tehničkim prijemom i dobijanjem upotrebne dozvole.

Kada je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih BiH konačno izgrađen 2017. godine više od dvije godine je zjapio prazan, da bi tek na jesen ove godine primio prve stanare.

Troškovi
Izgradnja ove ustanove koštala je oko 19 miliona KM, novac je prikupljen iz raznih donacija i kredita, ali ako u obzir uzmemo da su prostorije dvije godine bile prazne, postavlja se pitanje da li nas je, i koliko, to prolongiranje koštalo.

– Jedini mjerljivi trošak koji se može dovesti u direktnu vezu s prolongiranjem roka početka rada Zavoda je trošak boravka pritvorenika i zatvorenika Suda BiH u entitetskim krivično-popravnim ustanovama. Po Ugovoru o naknadi troškova za mjere pritvora i kazne zatvora izrečene u krivičnom postupku od strane Suda BiH plaća se nakanda u visini od 40 KM dnevno za jednu osobu, koji je, zbog nepostojanja zavoda ustanove na državnom nivou, Ministarstvo pravde BiH još 2003. godine zaključilo s entitetskim ministarstvima pravde i Pravosudnom komisijom Brčko distrikta BiH – naveli su u Savjetu ministra BiH, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanje.
Po ovom osnovu u prethodne dvije godine je potrošeno po nešto više od četiri miliona KM, dok je ove godine potrošeno oko 330.000 KM.

Međutim, iako je potrošeno dodatnih osam miliona KM iz Savjeta ministra napominju da bi, da je Zatvor radio bilo potrošeno mnogo više na godišnjem nivou, te na to gledaju kao uštedu u budžetu BiH!?

– Samo stavljanje u funkciju Zavoda, sa prijemom svih 286 zaposlenih, iziskuje značajna sredstva za troškove funkcionisanja istog na godišnjem nivou, koja prema planu za 2021. iznose 12 miliona, od čega sedam miliona za bruto plate i naknade troškova zaposlenih, 1,8 miliona za energiju i komunalne usluge, te 2,3 miliona za nabavku raznih materijala – objašnjavaju u Savjetu ministara.

Novac
Dodaju da je, upoređivanjem visine navedenih godišnjih troškova boravka zatvorenika u entitetskim krivično-popravnim ustanovama, evidentno da zbog prolongiranja roka početka rada u budžetu institucija BiH nisu stvoreni dodatni troškovi, nego su, naprotiv, ostvarene uštede na godišnjem nivou u iznosu oko 7,9 miliona.

Podsjećamo, izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra. BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske je bila dva miliona evra, a Vlada SAD je dala 1,1 milion dolara za obuku zatvorskih zaposlenika.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5