fbpx

CIK BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je kršenje Izbornog zakona i donijela odluku o novčanom kažnjavanju koalicije DF/GS u iznosu od 1.500 KM, te kandidatkinje za načelnicu opštine Novo Sarajevo Adne Pandžić sa 3.000 KM, zbog govora mržnje.

Kako su naveli u svojoj odluci, kandidatkinja je nedvosmisleno imala namjeru da svojim porukama širi govor mržnje, što može imati negativne posljedice po LGBTIQ osobe. Prvenstveno, ovakvim govorom se prema članovima zajednice može stvoriti prezir i neprijateljstvo, ali i izazvati nasilje.

“U objavi na Facebook profilu Adne Pandžić je izražena netolerancija i radi se o zabranjenom ponašanju, jer isto, zbog izraženog neprijateljstva, može u konačnici podstaći nasilje prema LGBTIQ zajednici. Osim što ima karakter omalovažavanja i vrijeđanja, jezik mržnje zastrašuje pojedinca ili grupu. Stoga ovakvo ponašanje ne može biti tolerisano u izbornoj kampanji, ali ni van službenog perioda od 30 dana izborne kampanje. Naime, Bosna i Hercegovina je pogodno tlo za širenje mržnje, posebno na vjerskoj, nacionalnoj pa i rodnoj osnovi”, navedeno je u odluci CIK-a.

Konkretno u ovom slučaju prekršena su pravila komunikacije putem interneta, a s obzirom na to da je Facebook mreža koja je pristupačna velikom broju ljudi, Centralna izborna komisija nije mogla da se ograniči samo na period od 30 dana izborne kampanje.

Podsjetimo, Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je 27. avgusta uputio žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog Facebook statusa Adne Pandžić, kandidatkinje za načelnicu opštine Novo Sarajevo, u kojem je, između ostalog, Povorku ponosa nazvala “Povorkom stida” šireći netrpeljivost i govor mržnje prema LGBTIQ osobama.

Naime, Pandžić je objavila status u kojem je Bh. povorku ponosa naziva “povorkom stida”, navela je da se konačno i definitivno protivi prihvaćanju LGBTIQ osoba, te je istakla da LGBTIQ osobe ne može svrstati u normalan obrazac ponašanja.

bhrt.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3