fbpx

BorelliBIH

Visoki predstavnik je pohvalio nedavne važne odluke koje je donijela Bosna i Hercegovina, dopuštajući održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije ratnog zločina...

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) oglasio se zvaničnim saopćenjem.

On je, kako se navodi, pozdravio kolektivnu opredijeljenost za pomicanje Bosne i Hercegovine na putu njenih evropskih integracija i vođenje napora zemlje u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

S tim u vezi, visoki predstavnik je pohvalio nedavne važne odluke koje je donijela Bosna i Hercegovina, dopuštajući održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije ratnog zločina, pozitivne korake ka potpuno funkcionalnom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje i napredak u usklađivanju vanjske politike zemlje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

U kontekstu predstojećih lokalnih izbora i šire, visoki predstavnik je ohrabrio članove Predsjedništva BiH da njeguju okruženje u kojem se mogu naći jedinstvo i saglasnost, smanjenjem političkih tenzija i promicanjem pomirenja.

- Visoki predstavnik ohrabrio je Predsjedništvo da i dalje bude posvećeno provedbi reformi koje će omogućiti zemlji da napreduje ka EU. Također je insistirao na potrebi da vlasti preuzmu odgovornost u upravljanju migracionom situacijom, uspostavljanjem održivog sistema migracija i azila - navodi se u saopćenju.

Također, Borelj je pozdravio i dobru saradnju u suzbijanju pandemije COVID-19.

- Istakao je važnost pozitivnih regionalnih događaja. Evropska komisija će u oktobru iznijeti vrlo značajan ekonomski i investicioni plan za podršku dugoročnom oporavku zapadnog Balkana i približavanje regije EU - rečeno je u saopćenju.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1