fbpx

Jermenija NK

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da pregovori o Nagorno Karabahu treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli, u formatu Minske grupe, ali da prije svega treba zaustaviti nasilje.

Nikol Pašinjan je sinoć za televiziju Rosija 1 izjavio da za konflikt u Nagorno Karabahu nema vojnog rješenja.

Pašinjan smatra da bi za spor oko te teritorije, koja je 1990-ih godina proglasila nezavisnost od Azerbejdžana i u kojoj su Jermeni većinski narod, rješenje trebalo tražiti pregovorima pod okriljem kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a.

Međutim, dodao je da je za takve pregovore potrebna "odgovarajuća atmosfera", prenosi jermenska novinska agencija Armen pres.

"Što se nas tiče, pregovori treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli. To je format kopredsjedavajućih Minske grupe", rekao je Pašinjan, ali je dodao da je o pregovorima teško govoriti u trenutku kada su u toku vojne operacije.

Zato prije svega treba zaustaviti nasilje, poručio je Pašinjan.

"Azerbejdžan bi trebalo da prizna da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rješenje. To nije počelo ni od čega. Dugo vremena azerbejdžanska vlada je vršila anti-jermensku propagandu i dugo vremena je prijetila da, protivno svim međunarodnim pozivima, planira da pitanje Nagorno Karabaha riješi silom", naglasio je Pašinjan.

Nada se da će Azerbejdžan sada, kada, kako je rekao, nije uspio da sprovede planove svog vojnog rukovodstva, shvatiti da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rješenje, prenosi Tanjug.

Predstavnici zemalja kolektivnog predsjedništva Minske grupe - Francuske, Rusije i SAD - ponovili su u utorak apel kopredsjedavajućih svim stranama da odmah prekinu neprijateljstva i nastave pregovore kako bi se pronašlo održivo rješenje sukoba.

Vijesti.me

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1