fbpx

Krivokapicc

Mada se očekivalo da će pregovori lidera triju crnogorskih koalicija o novoj vladi biti održani juče, u kasnim poslepodnevnim satima nije bilo zvanične potvrde da će se to zaista i dogoditi.

Izvori Danasa sa političke scene Crne Gore rekli su nezvanično da je „raspoloženje da se do srijede i konstitutivne sjednice Skupštine vide rezultati“, odnosno da se postigne dogovor o predlozima za kadrovska rešenja u parlamentu i vladi.

Naši sagovornici nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju tvrdnje pojedinih crnogorskih portala da će Aleksa Bečić, lider koalicije „Mir je naša nacija“, biti novi šef parlamenta.

„Još nije dogovoreno nijedno kadrovsko rješenje“, rečeno je Danasu u Podgorici.

Podsetimo, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abrazović izjavio je nedavno da je za njega prihvatljivo da lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove vlade. Abrazović, koga pojedini mediji u Crnoj Gori „vide“ kao budućeg šefa diplomatije, izjavio je za RTCG da podršku URA neće imati onaj ko bude narušavao osnovni koncept Sporazuma koji su potpisali on i lideri lista „Za budućnost Crne Gore“ i „Mir je naša nacija“.

Prema odredbama navedenog Sporazuma, buduća, ekspertska vlada nastaviće da sarađuje sa NATO, zalagaće se za članstvo države u Evropskoj uniji, neće dovoditi u pitanje ranije priznanje Kosova i neće menjati crnogorske državne simbole.

Pojedini sagovornici Danasa iz Podgorice tvrde i da je logično što lideri triju koalicija još ne žele da obelodane imena kandidata za nove državne zvaničnike. Kako naglašavaju naši izvori, Demokratska partija socijalista, koja je godinama suvereno vladala Crnom Gorom, nikako se ne miri sa izbornim porazom, „pa nije isključeno da bi pokušala na sve načine da opstruiše izbor nove vlade“.

„Atmosfera u Podgorici i drugim gradovima je sasvim mirna, ali nikad se ne zna šta može da pokuša DPS. Većinsko raspoloženje građana jeste da je vrijeme da nakon tri decenije DPS bude van vlasti“, poručuju sagovornici Danasa.

Istovremeno, spekuliše se da je raskol u poslaničkom klubu DPS-a „neminovnost“.

Prema nezvaničnim tvrdnjama, mnogi funkcioneri te stranke su usled nezadovoljstva zbog doživljenog izbornog poraza „počeli da se međusobno okrivljuju za takav rezultat, a neki od njih otvoreno žale što je odlazeća vlada došla u sukob sa Crkvom“.

Predstavnici diplomatskih krugova u Crnoj Gori tvrde za naš list da mnogi u DPS-u zameraju predsedniku CG Milu Đukanoviću na izjavi da će, „ako bude potrebno braniti Crnu Goru iz šume, kao što su to činile generacije predaka“.

„Đukanović kao da polako gubi politički kompas pa daje neodmerene i neprimerene izjave. Moguće je da to čini jer je svestan činjenice da je neodrživa njegova politička kohabitacija sa novom vladom, odnosno da su daleko izvesniji prevremeni predsednički izbori“, konstatuju naši sagovornici.

Crnogorski predsednik je juče ocenio da je CG „pokazala demokratski temelj nakon izbora“.

On se sastao sa šefom posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora u Crnoj Gori Đanlukom Pasarelijem.

Đukanović je rekao i da će Crna Gora raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema.

Danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5