fbpx

AmerikaVakcina Covid19

Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom vakcine za COVID-19 unutar jednog dana nakon dobivanja dozvole te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

Dužnosnici ministarstva zdravstva i obrane u srijedu su se videovezom obratili novinarima, a potom objavili dokumente o planu distribucije koje će poslati saveznim državama i lokalnim zdravstvenim dužnosnicima, navodi Reuters, prenosi Hina.

Vlada će saveznim državama dodijeliti vakcine na temelju preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, vezano za posebno ugrožene skupine. Očekuje se da će u njih biti uključeni i zdravstveni radnici.

U tom dokumentu piše i kako će "ograničen broj doza vakcine za COVID-19 biti dostupan početkom novembra 2020. ako ga Agencija za hranu i lijekove do tada odobri", a da će se zaliha značajno povećati iduće godine.

Dužnosnici su poručili i da rade na tome da vakcina bude besplatna za pacijente.

Američki predsjednik Donald Trump također je ranije rekao da bi SAD mogao imati vakcinu za tri ili četiri sedmice, dok neki američki javnozdravstveni dužnosnici apeliraju na oprez zbog ubrzanog postupka.

Trump je, govoreći za ABC, branio svoju ulogu u odgovoru na korona virus te je kazao da će vakcina biti spremna za distribuciju do predsjedničkih izbora 3. novembra. "Vrlo smo blizu dobijanja vakcine", rekao je, prenosi Hina.

"Ako želite znati istinu, prethodnoj administraciji trebale bi možda godine da razviju vakcinu zbog Agencije za lijekove (FDA) i svih odobrenja. Mi dobijamo vakcinu za nekoliko sedmica... Moglo bi biti tri sedmice, četiri sedmice", kazao je.

Ranije ovoga mjeseca Anthony Fauci, glavni stručnjak administracije SAD-a za zarazne bolesti, rekao je za CNN kako većina stručnjaka vjeruje da će vakcina biti gotova do novembra ili decembra.

"Moguće je imati vakcinu i do oktobra, ali mislim da to nije vjerovatno", rekao je Fauci.

Drugi stručnjaci navode da znanstveno kredibilna vakcina neće biti dostupna do početka 2021. godine.

U međuvremenu, Rusija je prva registrovala vakcinu protiv novog korona virusa, no većina zapadnih stručnjaka misli kako sa ruskom vakcinom treba biti oprezan, prije nego prođe napredna testiranja.

I Kina je izvijestila kako bi vakcina koju razvija ta zemlja mogla biti spremna za javnost već u novembru, rekao je dužnosnik povezan s kineskim centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Kina ima četiri vakcine protiv COVID-a 19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja.

Najmanje tri od njih već je ponuđeno najizloženijim službama, objavio je Reuters.

Treća faza odvija se glatko i vakcine bi mogle biti spremna za javnost u novembru i decembru, rekla je glavna stručnjakinja CDC-a za biosigurnost Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju.

Klinička ispitivanja vakcine za korona virus koja u saradnji sa univerzitetom Oxford provodi kompanija AstraZeneca, nastavljena su, nakon što je britansko Medicinsko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) potvrdilo da su ona sigurna, objavila je kompanija.

Ispitivanja eksperimentalne vakcine u kasnoj fazi, jednog od najnaprednijih među brojnim kandidatima na čijem se razvoju radi, privremeno su bila prekinuta pošto se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio.

UNICEF je početkom ovog mjeseca saopštio da je 28 farmaceutskih kompanija potvrdilo da će se uključiti u proizvodnju vakcine protiv COVID-19 tokom naredne dvije godine, prenio je Tanjug.

Međutim, proizvođači su istakli da projekcije o proizvodnji vakcine tokom naredne dvije godine u velikoj mjeri zavise od, između ostalog, uspješnosti kliničkih ispitivanja, zaključenih ugovora o kupovini, potvrđenog finansiranja i pojednostavljenosti regulatornih procedura.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5