fbpx

SAD vakcinaAD

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju vakcine protiv korona virusa do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je AFP dobio na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) "traže" da države "što prije" učine sve kako bi centri za distribuciju buduće vakcine bili "potpuno operativni do 1. novembra 2020. godine", piše njihov direktor Robert Redfield u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje najprije ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licenci, prenosi Hina.

Ovo je još jedan znak da je utrka za vakcinu u punoj brzini širom zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

Zdravstvene vlasti se "ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju vakcine protiv COVID-19 u jesen 2020. godine", ističe Redfield u pismu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. novembra, rekao je prošle sedmice da će Sjedinjene Američke Države imati vakcinu "ove godine".

Premda je nekoliko vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedna biti efikasna i sigurna, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju, kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio New York Times i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo direktora CDC-a, razrađuju se tri scenarija, ovisno o razvoju "vakcine A" i "vakcine B".

Čini se da posljednji odgovaraju vakcinama na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik.

SAD je od ovih kompanija naručio milione doza.

"Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano vakcinisanje protiv COVID-19, jer će opskrba vakcinom biti ograničena", obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se detaljno opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4