fbpx

Ausvic

Državni dužnosnici i preživjeli okupili su se u koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau u nedjelju kako bi obilježili Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta i komemorirali Rome koje su ubili nacisti.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta održava se 2. kolovoza jer su na taj dan 1944. njemački čuvari ubili 4300 romskih muškaraca, žena i djece u plinskim komorama logora Auschwitz-Birkenau.

Povjesničari procjenjuju da je pola milijuna Sinta i Roma ubijeno u Europi pod nacističkom vlasti.

Oko 20.000 umrlo je samo u Auschwitzu, gdje su se predstavnici Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD) i Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj okupili na prvoj zajedničkoj komemoraciji za ubijene Sinte i Rome.

Položili su vijence, a Heinrich Bedfor-Strohm, čelnik vijeća EKD-a, govorio je o sramoti kršćanskog antisemitizma te je pozdravio zajedničku komemoraciju.

Zajedno protiv nehumanosti
Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster kazao je da ljudi trebaju ustati zajedno za demokraciju protiv nehumanosti.

Komemoracija je također održana online zbog pandemije.

Drugi govornici, uključujući Romanija Rosea, čelnika Središnjeg vijeća njemačkih Sinta i Roma, predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija i predsjednika Bundestaga Wolfganga Schaueblea, istaknuli su potrebu borbe protiv svih oblika diskriminacije.

Također su pozvali na daljnja istraživanja holokausta nad Romima te su kazali da je potrebno djelovanje kako bi se suočili s diskriminacijom romskih zajednica.

"Danas se prisjećamo tragedije holokausta Roma. Obveza je nas kao političara da oštro odbacimo bilo kakav oblik rasizma, antisemitizma, antiromizma, homofobije i druge oblike netolerancije", poručila je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova online priopćenjem.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4