fbpx

Benzinska pumpa

Da li će cijena goriva na pumpama u Srpskoj biti vraćena na nivo pre virusa korona? Vlada tvrdi da ne može uticati na cenu goriva i da je po tom pitanju nemoćna.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske za BN potvrđuje da ne može uticati na cijenu goriva u Republici Srpskoj, osim ograničenja marže, koje je još na snazi. Cijena goriva u Srpskoj je u posljednjih nekoliko dana narasla na prosječnih 1,7 maraka i odnosu na cijene početkom juna, veća je za dvadesetak feninga.

„Uredba je donesena s ciljem propisivanja mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske, na način da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata. Dakle, propisan je iznos marže koji se može obračunati po litru derivata od strane naftnih distributera.“

U Vladi tvrde da tu njihova moć uticaja na formiranje cijena goriva na pumpama u Srpskoj prestaje.

„S obzirom na to da je marža samo jedan od elemenata koji učestvuju u formiranju konačne cijene derivata, promjena nekog drugog elementa (kao što je nabavna cijena derivata) može dovesti do promjene konačne cijene.“

Naftni distributeri u BiH tvrde da samo usklađuju cijene sa rafinerijskim. Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika Republike Srpske ranije je najavio da će cijena goriva u Srpskoj doseći cijene prije pandemije. Jednostavno, državi iz mnogo razloga odgovara skuplje gorivo na pumpama.

Građani različito reaguju. Neki očekuju da se stane na ovim cijenama, dok neki očekuju dalji rast. U međuvremenu, prevoznici upozoravaju da je cijena nafte na svjetskom tržištu takva da ne bi trebalo da dođe do novog rasta cijena na pumpama u BiH.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31