fbpx

Slovenija Granica

Državljani Hrvatske ako žele ući u Sloveniju morat će u 14-dnevni karantin, osim u predviđenim izuzecima.

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je da ova zemlja od subote Hrvatsku spušta sa "zelene" na "žutu listu" epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju.

Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenskih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenskim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju.

"Svaki prelaz neke države sa 'zelene' na 'žutu' listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje“" rekao je Hojs.

Negativan test ne stariji od 36 sati
Dodao je da je Hrvatska već prešla kriterij od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u razdoblju od 14 dana.

Posebni uvjeti za one na "žutoj" listi, a na kojoj su sada, uz Hrvatsku, i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevni karanten, osim u predviđenim izuzecima, a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nositelji diplomatskih putovnica...

Hojs vjeruje kako se Hrvatska "relativno brzo", ako poduzme mjere i obuzda širenje infekcija, može vratiti na "zelenu" listu sigurnih država.

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa "žute" liste u pravilu trebaju negativan rezultat testa, i to ne stariji od 36 sati.

Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu ili nekoj drugoj državi sa "crvene liste" epidemiološki vrlo rizičnih država, što nisu prijavili, kako bi izbjegli 14-dnevni obavezujući karanten i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje je zadnje sedmice dnevno bilježen dvoznamenkasti broj infekcija.

Zbog toga će nositelji slovenskih dokumenata od subote, kada iz Hrvatske dolaze na slovensku granicu, na graničnom prelazu dokumentima ili računima morati dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama ako im to zatraži granična policija.

Četiri prelaza za odlazak u karantin
Za one koji su boravili u državama sa "crvene liste" bit će otvorena samo četiri granična prelaza, gdje će im se izdavati rješenja o obavezujućem karantinu, koja će odmah stupiti na snagu.

Riječ je o graničnim prelazima Gruškovje/Macelj, Obrežje/ Bregana, Metlika/Jurovski Brod i Jelšane/Rupa, a rješenja o karantinu za putnike iz tih destinacija izdavat će se na isti način i na ljubljanskom aerodromu Brnik te na graničnom prelazu s Mađarskom - Pince.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6