fbpx

Sud cekic

Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je  restriktivan zakon države Luizijane koji reguliše klinike za abortus, potvrdivši opredeljenje za pravo na abortus uprkos protivljenju konzervativnih sudija.

Zakonom je zahtevano da lekari koji obavljaju abortuse imaju pravo prijema u obližnjim bolnicama, za koje je sud rekao da bespotrebno opterećuje žene.

Po zakonu donetom 2014. godine, lekari koji obavljaju abortus moraju da dobiju odobrenje za rad u bolnici koja nije udaljena više od 48 km od mesta intervencije, kako bi se zaštitile žene u slučaju komplikacija i da obezbedila „stalna medicinska nega“, ističu njegovi zagovornici.

Ali zagovornici prava žene na prekid trudnoće ocenili su da bi po tom zakonu morale da se zatvore dve trećine bolničkih ustanova koje obavljaju pobačaj u Luizijani.
Predsednik suda Džon Roberts i još četvorica liberalnih kolega presudili su da zakon Luizijane krši prava na abortus koji je u SAD legalizovan aktom Roe V. Vejd (Roe v. Wade) iz 1973. godine.

Inače u prethodna dva slučaja u vezi abortusa Roberts je glasao za ograničenja.

Zakon Luizijane zapravo je sličan zakonu države Teksas, koji je Vrhovni sud poništio 2016. ocenivši ga prestrogim.

„Pažljivo smo proučili oba predmeta koji mogu da se uporede u svakom pogledu i nameće se isti zaključak. Zato smatramo da je zakon Luizijane neustavan“, navodi se u odluci koju je sud doneo natpolovičnom većinom.
Dvojica sudija koje je imenovao predsednik Donald Trampa, Nejl Gorsač i Bret Kavanauh, bili su protiv, zajedno sa sudijom Semjuelom Alitom i njihovo pristustvo davalo je nadu protivnicima pobačaja dok je kod onih sa liberalnijim stavovima izazivalo strah da će sud opredeliti za restriktivan zakon.

„Drago nam je da je zakon Luizijane blokiran“, rekla je predsednica Centra za reproduktivna prava Nensi Nortap, koja je zastupala državne klinike. Ali borba nije gotova, rekla je, jer mnoge savezne države donose stroge zakone.

 Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6