fbpx

SB Unacije

Savet UN za ljudska prava prihvatio je predlog afričkih zemalja za organizovanje hitne debate o rasizmu i policijskom nasilju koja će biti održana u sredu, u jeku protesta širom sveta nakon smrti Džordža Flojda u SAD.

Odluka je doneta jednoglasno, odnosno nijedna od 47 zemalja članica tog organa UN nije se usprotivila, u okviru nastavka 43. sednice Saveta za ljudska prava koja je prekinuta sredinom marta zbog pandemije korona virusa.

Predsednica Saveta za ljudska prava Elizabet Tiši-Fislberger je precizirala da će sastanak biti održan u sredu u 15 časova. Ta vrsta hitne debate, organizovane tokom sednice Saveta, omogućava usvajanje rezolucija čak i nakon isteka roka za podnošenje nacrta teksta.

U pismu u ime grupe afričkih zemalja, ambasador Burkine Faso pri UN u Ženevi Dijedone Dezire Suguri zatražio je u petak od Saveta da organizuje debatu o „aktuelnim kršenjima ljudskih prava rasno podstaknutim, sistemskom rasizmu, policijskoj brutalnosti i nasilju na mirnim demonstracijama“.

Taj apel je usledio nakon što su porodica Džordža Flojda, kao i porodice drugih žrtava policijskog nasilja i više od 600 nevladinih organizacija pozvale Savet za ljudska prava da preduzme hitne mere zbog problema rasizma i nekažnjivosti policije u SAD.

Ambasador Burkine Faso je danas podsetio da su „tragični događaji od 25. maja 2020. u Mineapolisu u SAD koji su doveli do smrti Džordža Flojda, pokrenuli širom sveta proteste protiv nepravde i brutalnosti sa kojima se ljudi afričkog porekla svakodnevno suočavaju u mnogim delovima sveta“.

„Smrt Džordža Flojda nije, nažalost, izolovan incident“, naveo je ambasador.

Afroamerikanac Džordž Flojd (46), čija je smrt podstakla proteste protiv rasizma širom sveta, ubijen je tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac belac koji je sada optužen za ubistvo Derek Čuvin, kolenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4