fbpx

Vlada default

Što se tiče rada Vlade Republike Srpske u prošloj godini, skoro sva ministarstva zajedno sa gerenaralnim sekretarijatom dobili su pozitivno mišljenje. Tu se ubraja čak i ministarstvo zdravlja, koje je godinama bilo prepoznatljivo po negativnom poslovanju.

Etiketu najgoreg ovaj put je ponio samo Duško Milunović, čije ministarstvo je dobilo mišljenje s rezervom, dok negativnu ocjenu za finansijsko poslovanje nije dobio niko. Slično je i sa svim ostalim institucijama RS.

"Ta razlika je objektivno vidljiva i kroz data revizorska mišljenja, gdje je, kod ministarstva i vladinih institucija kod kojih je Glavna služba za reviziju javnog sektora u obavezi da provede finansijsku reviziju svake godine, stanje bolje, finansijski izvještaji sadrže manje grešaka i nepravilnosti, a usklađenost poslovanja u odnosu na relevantne (zakonske i podzakonske) kriterijume je sa manje odstupanja" - poručili su iz Glavne službe za reviziju RS.

Za revizora Jova Radukića očigledno netransparentno trošenje javnog novca, sumnjive javne nabavke, opraštanje poreskih dugova te stranačka zapošljavanja nisu bili dovoljni da bilo kome da negativnu ocjenu, pa se u javnosti povela polemika da li je on urušio ugled Glavne službe za reviziju.

Oni koji godinama prate rad glavnih revizora kažu da je Boško Čeko postavio nedostižne standarde objektivnosti u radu, a Duško Šnjegota bio prepoznatljiv po tome što je malo ko zaslužio pozitivno mišljenje za finansijsko poslovanje, dok kod Radukića to svima polazi za rukom.

"Meni je prosto nemoguće da nije bio nijedan negativan izvještaj za to poslovanje. Prosto postoji niz primjera u javnosti koji to dokazuju.", kaže Zoran Pavlović.

"To je i bila poenta političkog pritiskog koji je postojao i na Boška Čeku, a kasnije i na sve ostale revizore" - kažu u Transparensi Internešenelu.

Predsjednik Odbora za reviziju u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović, smatra kako je institucija revizora izgubila svoju svrhu postojanja.

 "Umjesto da ukazuju, oni kriju kriminal Vlade RS, te institucija" - rekao je predsjednik Odbora za reviziju Parlamenta Srpske, Tomica Stojanović.

Iz Glavne službe za reviziju RS poručuju da nemaju problema ni sa kakvim vidom pritiska javnosti, niti se poistovjećuju sa bilo čijim radom.

"Lični pritisak kao glavni revizor ili revizori pojedinačno ne povezujemo i ne doživljavamo u kontekstu prethodnih glavnih revizora i njihovih zamjenika, jer Glavna služba za reviziju funkcioniše u kontinuitetu, u svom punom kapacitetu, te ničim nije doveden u pitanje revizorski rad, poštovanje naših zakonskih obaveza, kao i primjena profesionalnih standarda i principa rada" - poručuju iz Glavne službe za reviziju.

Duško Šnjegota otišao je sa pozicije glavnog revizora nakon što je dao mišljenje sa rezervom u revizorskom izvještaju o izvršenju budžeta za 2017. godinu, a zbog neslaganja u tumačenju oko visine javnog duga došao je u sukob sa Zoranom Tegeltijom, tada resornim ministrom. Na njegovo mjesto i to direktno iz Tegeltijinog ministarstva dolazi Jovo Radukić.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6