fbpx

Thaci

Vijeće EU-a imenovalo je slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka specijalnim predstavnikom za dijalog Srbije i Kosova.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je danas da neće biti dio dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji vodi predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak.

"Lično ću se kao predsjednik odazvati pozivima na samite koje će voditi [Angela] Merkel, [Emmanuel] Macron, ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak", rekao je Thaci u obraćanju medijima tokom posjete Privrednoj komori Kosova.

Rekao je da ima puno povjerenje u američko rukovođenje dijalogom, ocjenjujući da će oni uspješno zaključiti dijalog.

Vijeće Evropske unije imenovalo je početkom aprila slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Zadaci novog specijalnog predstavnika EU-a bit će postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova te poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu.

Uloga SAD-a

"Bez vodeće uloge Sjedinjenih Američkih Država, nema faktora koji te stvari pokreće. Svakako volja EU-a u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali lično nisam u kontaktu sa Lajčakom i ne znam dokle su pregovori Lajčak-Kurti-Borrell stigli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo", rekao je predsjednik Kosova, prenijela je agencija Beta.

Govoreći o premijeru Albinu Kurtiju, Thaci je rekao da je došlo vrijeme da se Kurti i, kako je naveo, njegova grupa suoče sa pravdom.

"Prije nego što je razmislio o drugim koracima, Kurti i njegova grupa treba da se suoči sa pravdom. I on i Xhelal Svecla, kao i ministrica pravde Albulena Haxhiu, koji su ovih mjeseci kršili i ustav i zakone", kazao je on.

Ohrabruje interesovanje EU-a

Nemoguće je znati kada će se dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nastaviti, kazao je Thaci i dodao da ohrabruje američka posvećenost.

"Niko ne može odrediti dan ili nedelju kada će se dijalog nastaviti. Ohrabruje američka posvećenost da se stvari guraju naprijed dok nas ohrabruje interesovanje Evropske unije", kazao je on.

Thaci je nazvao neuspjelom Vladu u pogledu ekonomskog oporavka tokom pandemije COVID-a 19.

"Kosovo postepeno ali uspješno prevazilazi ovu vanrednu situaciju. Obaveza je da se institucije zemlje vrate sa maksimalnom posvećenošću normalnom životu, ali da imamo i ekonomski oporavak. Svi ćemo raditi zajedno, jer je od vitalnog značaja da dobijemo kompletan i jasan paket. Nažalost, do sada smo imali neozbiljan i neuspješan vladin pristup u pogledu ekonomskog oporavka", rekao je Thaci.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2