fbpx

BarakObama567

Bivši lider SAD Barak Obama uputio je oštre kritike na račun aktuelnog predsednika Donalda Trampa i načina na koji je njegova administracija odgovorila na pandemiju kovida 19.

Neuobičajene kritike bivšeg predsednika na račun naslednika dolaze usred dvostruke krize – jedna je ta da je pandemija pokazala da od kovida 19 nesrazmerno obolevaju Afroamerikanci, a druga ekonomska kriza kao posledica pandemije.

„Ovo nisu normalna vremena. Od vas se traži da pronađete put u svetu usred razorne pandemije i užasne recesije“, kazao je Obama.

Kako je dodao, „nepravde sa kojima su suočeni Afroamerikanci nisu novina“. S tim u vezi spomenuo je nedavno ubistvo Ahmauda Arberija, nenaoružanog građanina koji je džogirao kada je pogođen i ubijen u DŽordžiji usred bela dana, nakon progona bivšeg policijskog zvaničnika belca i njegovog sina.

„Videli smo da kad crnac krene na trčanje neki ljudi smatraju da mogu da ga zaustave i upucaju ako se usprotivi njihovom ispitivanju“, kazao je Obama.

Iako je Obama uglavnom izbegavao da kritikuje Trampa i njegovo predsednikovanje, Obama nije mogao da se suzdrži te je na ovom događaju opisao odgovor američke vlade na pandemiju kovida 19 kao „apsolutno haotičnu katastrofu“.

Komentari bivšeg predsednika izazvali su lidera većine u američkom Senatu, republikanca Miča Mekonela da burno reaguje poručivši Obami da „začepi usta“. Činjenica je da je Obama od kada je napustio funkciju januara 2017. retko govorio o postupcima svog naslednika.

Tramp mu je na Tviteru uzvratio optužujući Obamu i njegove pomoćnike da su se „uključili u zločinački pokušaj da potkopaju njegovo predsedništvo“: „najveći politički zločin do sada u istoriji Amerike“.

Danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31