fbpx

PosteRS

"Pošte Srpske" su prvi kvartal ove godine zaokružile gubitkom od 1,1 milion maraka čime su značajno pogoršale poslovanje u odnosu na prošlu godinu koju su završile dobitom od oko 336.000 maraka. Ipak to ih nije spriječilo da zaposle nove radnike.

U revizorskom izvještaju se navodi da su kratkoročne obaveze "Pošta Srpske" veće od njihove imovine za više od 5,5 miliona KM. Rasli su i troškovi proizvodnih usluga sa 1,9 na 2,6 miliona maraka.

Ekonomisti kažu da je jedan od mogućih problema u radu preduzeća pojava brzih pošta kao konkurencije, ali i činjenica da se šalje sve manji broj pisama koja je uzrokovana pojavom elektronskog sistema poslovanja.

„Što se tiče gubitka od 700.000 KM to nije neki ozbiljan gubitak, ali mislim da zaista restrukturisanje i pomoć takvim velikim sistemima mora biti obezbeđena od strane eksperata kako bi oni obavljali svoju funkciju na bolji način i novim elementima ponuda prema klijentima koje već imaju da se ostvari dodatna zarada koja bi omogućila da funckionišu bez gubitaka“, smatra Zoran Pavlović, ekonomista.

Prema finansijskom izvještaju, rashodi "Pošta Srpske" su povećani za 740.000 KM i iznose oko 14,6 miliona KM. Rashodi se odnose na troškove zarada i naknada prema radnicima. Razlog tome može biti i činjenica da je novi direktor, koji je tu dužnost preuzeo polovinom prošle godine, bez obzira na gubitke preduzeća, zaposlio nove radnike, kažu u opoziciji.

„Kakvo je stanje u Poštama najbolje je rekao novi v.d. direktora Radović koji je priznao da je njegov prethodnik gospođa Krivokuća lažirala dobit jer nije knjižila gubitke koje su pošte imale. Vidimo da Pošte nastavljaju i dalje, razlog za to je primanje novih radnika.

Primljeno je oko 70 novih radnika, to je nastavak stranačkog zapošljavanja u "Poštama Srpske" i to je glavni razlog koji se navodi u nekim izvještajima zato što se puno novca odvaja za doprinose i za plate tih radnika“, ističe Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.
Iako smo kontaktirali upravu "Pošta Srpske" i mejlom i telefonom, odgovore na pitanja u vezi sa gubicima i eventualnom izmirenju poreskih obaveza nismo uspjeli da dobijemo.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31