fbpx

Trudnocee

Fond Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA) upozorio je danas da bi mere socijalne izolacije, uvedene zbog pandemije korona virusa širom sevta, kao jednu od posledica mogle imati i oko sedam miliona neplaniranih trudnoća.

Poremićaji u snabdevanju i prekid lanaca redovne dostave robe mogli bi uticati da kontraceptivna sredstva ne budu dostupn za oko 47 miliona žena u zemljama u razvoju, ocenila je agencija UN za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Prema analizi UNFP, šest meseci karantina moglo rezultirati i sa 31 miliona dodatnih slučajeva seksualnog nasilja jer ženeu dužem vremenskom periodu ostaju vezane us kuću, prenose agencije.

Upozoreno je i na mogućnost 13 miliona dečjih brakova u narednoj deceniji zbog odlaganja programa UN usmerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dečjih brakova, koji bi u praksi mogli biti sprečeni.

Iako je riječ o grubim procjenama, ti podaci pokazuju „katastrofalne potencijalne posledice kovida-19 za žene i devojčice širom svijeta“, ukazala je izvršna direktorka UNFPA Natalia Kanem u saopštenju koje prenose zapadni mediji.

Naglašeno je i da „pandemija produbljuje nejednakosti, dovodeći dodatne milione žena i devojčica u opasnost da izgube mogućnost planiranja porodica i zaštite svoje telo i svoje zdravlje“, rekla je Kanem, naglasivši da prava žena i n jihovo reproduktivno zdravlje treba „zaštititi po svaku cenu“.

I generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je nedavno na „užasavajući globalni skok“ nasilja u porodici za vreme korona krize i pozvao vlade u svetu da pojačaju napore u preventivi i sprečavanje nasilja nad ženama, podećaju agencije.

Danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1