fbpx

Kinaa

Kineski diplomati kontaktirali su dužnosnike njemačke vlade i pokušali ih poticati da daju pozitivne ocjene o postupanju Pekinga u pandemiji korona virusa, navodi njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Hina.

"Njemačka vlada upoznata je s pojedinačnim kontaktima kineskih diplomata s ciljem da potaknu pozitivne javne izjave o postupanju Narodne Republike Kine u svezi korona virusa", kaže se u pismu koje je agencija Reuters dobila na uvid.

"Savezna vlada nije ispunila te zahtjeve", dodaje se.

Pismo ministarstva od 22. aprila poslano je zastupnici Zelenih u parlamentu Margarete Bause kao odgovor na njezino pitanje jesu i kineski diplomati kontaktirali njemačke dužnosnike kao bi ih naveli da iznose pozitivne ocjene o Kini.

O odgovoru ministarstva prvi je izvijestio list Welt am Sonntag. List je naveo da kineska ambasada u Berlinu odbacuje izvještaj kao neistinit i neodgovoran.

Ambasada nije bila dostupna za komentar, a ministarstvo vanjskih poslova Kine još nije odgovorilo na zahtjev agencije Reuters za komentar.

U pismu je njemačko ministarstvo reklo da je vlada priznala napore Kine da obuzda pandemiju, posebice od 23. januara i bez da je to od nje Peking zatražio.

Također je navelo da je Berlin kineskoj vladi rekao da vjeruje da je u suzbijanju pandemije važna transparentnost, ne rekavši vjeruje li ili ne da je kineska vlada bila transparentna.

Ministarstvo nije navelo kada su se ti kontakti dogodili.

U petak je Reuters izvijestio da je Kina pokušala blokirati izvještaj Evropske unije u kojem se kaže da je Peking širio dezinformacije o pojavi korona virusa, po četiri izvora i diplomatskoj korespondenciji.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1