fbpx

Gita Rimjevoo

Profesorica Gita Ramjee, slavna naučnica iz Južne Afrike, preminula je od posljedica koje je izazvala infekcija COVID-19. Imala je 64 godine.

Bila je glavna naučnica na Aurum Institutu, vodećoj instituciji u polju borbe protiv HIV-a i tuberkuloze.

Imala je glavnu ulogu u kliničkim testiranja na polju prevencije HIV-a, a cijelu svoju karijeru posvetila je potrazi za rješenjima prevencije HIV-a, pogotovo za žene.

Bila je međunarodno priznata za ekspertizu u istraživanju mikrobicida, a dobila je i nagradu Lifetime Achievement Award za polje prevencije HIV-a. Prije dvije godine, dobila je i prestižno europsko prizanje Outstanding Female Scientist.

Bila je počasna profesorica na London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of Washington i University of Cape Town.

Imala je više od 200 objavljenih tekstova, a bila je i urednik kao i kontrolor u nekoliko naučnih žurnala.

"Ovo je veliki udarac zdravstvenom sektoru u globalnoj borbi protiv HIV/AIDS. Profesorica Ramjee bila je poznata po svom radu na pronalaženju metoda prevencije HIV-a koje su pogodovale načinu života, okolnostima i uočavanju faktora rizika s kojima se suočavaju žene iz Južne Afrike, kao i pokušajima pronalaženja djelotvornog cjepiva protiv HIV-a. U njoj smo zaista izgubili prvaka u borbi protiv epidemije HIV-a, ironično u rukama ove globalne pandemije.

U njenu čast, trebali bismo poslušati poziv za spuštanje krivulje jačanjem naših reakcija na ovu globalnu pandemiju, kao i za nastavak borbe za postizanje nula novih HIV infekcija", poručio je južnoafrički zamjenik predsjednika David Mabuza.

radiosarajevo.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4