fbpx

deponija bl

U Banjaluci, nedaleko od zgrade Vlade RS i Javnog medijskog servisa Srpske, na gradilištu nesvakidašnja scena. Mnoštvo plastičnih kesa i kuhinjskog otpada stvorilo je divlju deponiju.

Na samo stotinu metara od Administrativnog centra Vlade RS, uz teniske terene i Park Mladen Stojanović, gdje na rekreaciju dolaz

e brojni građani, pa i roditelji sa djecom, stvorena je divlja deponija.
Plastične kese, boce, karton i kuhinjski otpad, koji nisu mogli nastati kao nusproizvod okolnog gradilišta, jasan je pokazatelj da se radi o nesavjesnom odlaganju smeća.

Banjalučanin Vladimir Golubić kaže da je ovaj grad u prošlosti važio za grad zelenila, ali da danas, uz ekspanziju stanogradnje, to više nije slučaj.

„U nekom određenom periodu te divlje deponije su bile vezane isključivo za prigradska naselja i ruralne dijelove grada, međutim zahvaljujući razvoju Grada došli smo do toga da na 100 metara od Administrativnog centra Vlade RS imamo ovakvo jedno odlagalište smeća."

Krsto Golijanin iz gradskog odbora PDP-a kaže da je ovo odlagalište smeća primijetio juče i da ovo, nažalost, nije jedini slučaj divlje deponije u Banjaluci.

Kao primjer naveo je Centralnu Autobusku stanicu na kojoj su, kako kaže, prisutne ogromne gomile smeća, što je navodi, rezultat velike neodgovornosti Gradske uprave, odnoso preduzeća koje je zaduženo za komunalne poslove.

„Kada građani uoče te deponije smeća i kada mi trebamo da pokrenemo akciju ili prezentujemo javnosti oni se veoma brzo organizuju i pokušaju da uklone te tragove."

I zaista je tako i bilo. Čim se kamera BN televizije pojavila kod divlje deponije, u roku od 15-ak minuta stigao je kamion u koji je bager počeo da tovari smeće.

Predsjednik mladih PDP-a Ivan Begić kaže da se ovakve stvari ne bi smjele dešavati u blizini gradilišta.

„Znamo kako se to može odlagati, ali naravno evo Gradska inspekcija i republička inspekcija ne vide ovoliku deponiju, ne vide zgradu Mile Radišića od 10-ak spratova koja se gradi bez građevinske dozvole, ali vide jedan mali štand koji mi donesemo na Trg Krajine pa nam pišu kazne za to."

Bilo da se radi o nesavjesnim građanima, ili institucijama koje su zakazale, ovakve stvari stvaraju ružnu sliku o gradu koji se svojevremeno kandidovao za evropsku prestonicu kulture.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5